lördag 22 oktober 2011

Tungsinnet

Ledsen, men efter övervägande har jag kommit fram till att jag måste störa ögon och världssamveten och trevliga veckoslut genom att upprepa den här notisen som fanns i dagens tidning, och som många visserligen säkert redan har läst:


Överkörd kinesisk flicka dog 
KINA Arton förbipasserande struntade i en liten kinesisk flicka trots att hon körts över av två bilar och låg svårt skadad på gatan. Flickan har nu dött, meddelade sjukhuset i går. 
En övervakningskamera har visat hur människor går förbi tvååriga Yue Yue när hon ligger blödande och medvetslös på gatan. Bilderna från staden Foshan har spridits på mikrobloggar och väckt stor ilska över omoralen i landet. 
De båda bilarnas förare har gripits och kommer att ställas inför rätta, uppger polisen.TT-AFP-FNB


Har ju fattat att synen på vad ett människoliv är värt varierar lite beroende på var i världen man råkar vara. I Kina och Indien lär det t ex vara så att en människas värde allmänt anses vara lite mindre än på vissa andra ställen. Det är självklart ingen förmildrande omständighet, och jag anar mig till att vi nog inte är så långt från det där ickeseendet/brutalstruntandet här i landet heller.


Föreslår att vi inte låter nöja oss med att förfasas över må-de-ruttna-i-helvetet-idioterna som gick förbi flickan utan att hjälpa henne, utan själva koncentrerar oss på att bli bättre på att se och handla.
Avråder också från att leta fram fotot på den döende tvååringen trots att det lär finnas på www, att se sådana bilder gör ingenting bättre och ger ingen tvååring livet tillbaka.

2 kommentarer:

 1. Jag har inte riktigt kunnat släppa det här med värdet på ett liv - jag vet, *vet*, att du inte menar det så, men det låter lite som att folk i helt eller delvis fattiga, överbefolkade länder är för ociviliserade för att bry sig om om barn lever eller dör. Om jag hårdrar så mycket jag orkar. Kanhända finns det ställen där man på kollektiv nivå har en annan syn på en mänskas värde ( ≠ värdet på ett mänskoliv, tycker jag) men det går inte att ta ner den till individnivå och tänka sig att därav följer att man är kallsinnig eller åtminstone likgiltig då man möter lidande ansikte mot ansikte.

  Sen förstår inte jag heller jag hur man kan gå förbi ett blödande barn utan att göra något (förmodar att det går till på samma sätt som när jag går förbi fyllon utan att kolla att de faktiskt bara sover och inte ligger och dör), och det blir nästan ännu värre om man förklarar det med livets relativa värde.

  Intressant också att notisen talar om just (o)moral. Jag önskar det gick att ta reda på hur notisen manglats genom översättningar, var ordet kommit ifrån - mikrobloggar? Kinesiska mikrobloggar? Det där "i landet" sätter myror i huvudet på mig.

  SvaraRadera
 2. Funderade också på det där med "omoral", att vilken mangel det kommit genom.

  Min tanke var inte att förklara handlandet, men har hört om liknande fall i just Indien som jag nämner (folk som legat döda i trafiken utan att allt stannat upp) och min poäng här var just fylloparallellen. Fast den är svår att dra i praktiken - och väl därför ännu viktigare.

  SvaraRadera