tisdag 18 oktober 2011

Englund, som han förhåller sig till mitt undermedvetna

När man jobbar med andra människors texter lär man sig bland annat att en viss penna alltid genererar en viss typ av problem i texten. Eller omvänt: en viss penna skapar "magi" av viss typ i texten.
Det handlar om sånt som syntax, rytm, skrivticks, den auditiva/visuella dimensionen (och förstås om stavning och sånt, men det är mindre intressant). Det handlar också om den som läser; receptionen.

Nu har jag upptäckt att Peter Englund, ledamot vid Svenska Akademien, tillika ständig sekreterare, tillika historiker, författare och bloggare, skriver bloggrubriker som leder till ständig felläsning på mitt håll. Kanske det är nån sorts textuell fint?

Häromdagen:
Min Tranströmer-ficka
och idag:
Svar till Tim Parks

Jag läser förstås:
Min Tranströmer-flicka
och
Svar till Twin Peaks

och blir grundligt intresserad, alltså lockad av texten. Tror dessutom inte att jag är den enda som läser fel här.

Möjligen har Englund hittat en bakdörr till detta mitt psyke, sådär som riktigt goda författare ibland lyckas göra. "Mellan raderna" känns helt b, jag föredrar textuell kommunikation som är näst intill telepatisk!

5 kommentarer:

 1. Haha, bra iakttagelse. Han har också skrivit om "SAOL-äpplen". Älskar att läsa fel men brukar oftast undvika att påpeka mina felläsningar för folk, tänker att det är för få människor som uppskattar riktigt dålig ordhumor. När vi diskuterade vetenskapsteoretikern Kuhn häromdagen var det dock extremt svårt att inte hela tiden höra "kon". Jag blev tvungen att säga till mig själv på skarpen för att inte skratta till mitt i seminariet.

  SvaraRadera
 2. Ha! Jag läste precis som du! Och skulle aldrig ha upptäckt att det var fel.

  SvaraRadera
 3. Just det! SAOL-äpplen, den hade jag glömt! Tack för påminnelsen Nina. Vi fortsätter hålla koll på Englund, ok?

  Sara: Han håller på med nåt den där PE, helt klart.

  SvaraRadera
 4. Synd att "Mellan raderna" är B - det heter min blogg i VN...

  SvaraRadera
 5. Å nej Maria! Kanske du kunde byta bloggens namn till "Textuell telepati"?

  SvaraRadera