lördag 8 oktober 2011

Smurfsexismen

Kvällens godnattsaga bestod av ett kapitel i en bok om smurferna, och för första gången reagerade jag på att det sägs att det finns "hundratals" smurfer men att det tydligen bara finns en kvinna där, den stackars Smurfina.
Är chockad över att upptäcka detta först nu. Googlar snabbt "smurfs+women" och hittar direkt Anti-Smurf Conspiracy Documents där nån annan också fått dåliga vibbar av smurfsexismen.
(Sen flippar antismurfdokumenten ut i en utläggning om varför smurferna inte bara är sexister, utan också kommunister.)

Smurferna har förresten en upphovsman också, det hade jag heller aldrig tänkt på. Han var belgare, hette Pierre Culliford och antog artistnamnet "Peyo".

5 kommentarer:

 1. På tal om The Smurfette Principle...
  http://www.youtube.com/watch?v=opM3T2__lZA

  SvaraRadera
 2. Jag tittade slut på Sagan om Ringen-filmerna idag, och reagerade på hur politiskt inkorrekta, eller tveksamma, de känns idag.

  Nog för att där finns vänskap mellan älvor och dvärgar osv. Men allt ont kommer från öster, och från södern kommer ondskefulla mörka män.

  "Men of the west", jessus, rena korsfarar-terminologin.

  SvaraRadera
 3. Va! Du av alla. Jag har alltid varit störd på Smurferna. bara en kvinna. Hon är dessutom blond! Fast Smurfpartajkasetten blir jag glad av fortfarande. Killarna upptäckte den ånyo vid storstädningen förra veckan.

  SvaraRadera
 4. sofiamaa: TACK för tipset! Den borde alla smurfa genast!

  Fager Dam: Alltså - Sagan om ringen-filmerna tycker jag är helt outhärdliga och dessutom politiskt suspekta intill det kriminellas gräns. Har alltid undrat hur det ens är möjligt att tuta ut sån propaganda utan att det blir ramaskri direkt. Nöjesindustrin är full av elitpokerfaces.

  Situationsdiktaren: Jag vet! Men till mitt försvar kan jag försöka säga att jag senast hade med smurferna att göra när jag själv var en lort. Nu gryr nya tider, jag, eh, lovar.

  SvaraRadera
 5. Ja och är det inte så att de kokar ihop henne i en gryta?! Hon kommer ur en häxblandning. Nåt sånt. Minns att det är nåt mer väldigt skumt kring det där. Fast nu känns det som att det är jag som kokar ihop nåt här. Tror knappt mig själv just nu.

  SvaraRadera