torsdag 17 november 2011

Varnas för dålig nattkänsla

Vet inte vad det var för program som kom på tv igår kväll men det handlade om Pakistan och om hur talibanrörelsen sprider sig där. Jag satt och skrev ett brev men uppfattade ändå att utbildningssystemet i landet kollapsat och att 1,5 miljoner pakistanska barn går i koranskola istället för i någon sorts allmänbildande skola. 


En mycket skum, skum snubbe som lär upp barnsoldater intervjuades, han förklarade utan omsvep att deras pojkar är 5-7 år gamla. Hur värvar man då pojkarna? "De blir intresserade av våra vapen." 
[Snabb flashback till de söta lågstadieboys som leker med leksaksautomatvapen bland höstlöven på gården här i Divaland.]
Snubben fortsatte: "Men de får inte använda vapnen i början. De börjar med att bära dem, de är vapenbärare."


Inte många saker gör mig sömnlös nuförtin, men upplysningar som de ovan har potential. (Och ja, jag har nog vetat om barnsoldater och extremism, men påminnelserna aktiverar en hel del Weltschmerz sprungen t ex ur tv-rutan, t ex ett program om gatubarn i S:t Petersburg och de lim- och bensinsystem barnen använder för att domna.)


Där man sitter med internet i famnen får man lov att lugna sig med denna bild på Friman i Florida:
Skoja ba. Bilden är åter stulen från Helen Korpaks elitfotoblogg och på bilden ses, enligt säker källa, "Malin in the late evening sun, Punkaharju".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar