fredag 1 april 2011

"Dom skriker att dom vill bestämma"

Peppe tar upp frågan om svenskan i Finland på sin blogg idag och många har kommenterat. Bl.a. jag, som berättade att det inte var så kiva i morse när Hbl:s parad hade en bild på gänget som demonstrerade utanför utanför riksdagshuset mot obligatorisk svenska i finska skolor. I själva sakfrågan kan man tycka olika saker, men när fyraåringen frågar "vad gör dom, vad står på skyltarna?" så får man hastigt se sig om efter en bra lögn. Min lögn var ungefär "Dom skriker att dom vill bestämma." Att börja lägga ut texten om att det finns folk här som inte tycker om det språk vi i familjen talar går ju bara inte. (Och fortfarande kan man tycka olika i själva sakfrågan utan att vara mot svenska språket i Finland, men antalet nyanser man kan dra för en fyraåring är trots allt begränsat.)


Hela familjen var med och demonstrerade mot nedläggningen av Ekenäs BB så därför har fyraåringen koll på detta med att demonstrera. Och han var bara tre då, och han minns det. Gå alltså och demonstrera med era ungar, det är ett effektivt sätt att banka lite grundläggande demokratipatos i dem. Och det blir lite lättare att förklara tidningens parader.

3 kommentarer:

  1. Hm, ibland undrar jag om jag är lite väl hård, jag säger nästan alltid som det är. Att den och den vill det och det. En del är emot svenska här, liksom. Jag skrämmer säkert de små barnen. Men hittar inte på bra, säkra omskrivningar.

    SvaraRadera
  2. Hälsar Malin alltså!

    SvaraRadera
  3. Malin, får du inte en massa besvärliga följdfrågor då? Fejdar du då?

    SvaraRadera