fredag 27 maj 2011

Mormors nattlinne, jag i det.

Vaknade i morse iklädd mormors nattlinne, ett plagg av mjukaste flanell, vackert snitt, en färg jag tycker om på ett nostalgiskt vis men knappast skulle välja själv, fotsid sak. God kvalitet. Såg mig i spegeln på toaletten, såg en mycket äldre människa än den som gick och lade sig igår. 


För jag är mycket äldre, jag är en annan, min roll är ny. Senast hade jag mor och mormor, nu är mormor jordfäst: tidevarv försvinna -


- släkten följer släktens gång: jag står i nattlinnet och ser mig i spegeln och ser ett annat ansikte än igår. Så inbilsk är jag. Det är kanske nån annan här i salongen som åldras? Ni vet att det inte sker över en natt sådär i vanliga fall?


Men det skedde över en natt. Jag är inte längre någons barnbarn. Skillnaden är stor, saknaden efter mormor ljus, jag var nyss tio år och Karin fanns där som en självklarhet. Hon hade alltid funnits.

6 kommentarer:

 1. Det är klart att du fortfarande är hennes barnbarn! Men vackert att du iklär dig hennes nattlinne. Låter som ett handgripligt sätt att bearbeta sorgen.

  SvaraRadera
 2. Ja fast hon lever ju inte - detta med tanke på generationerna och tidevarven ...

  Det här med nattlinnet kan jag rekommendera. Funderade ett tag på om det var makabert eller fint, kom på att man ska vara praktisk, och det var sen ingången till det fina.

  SvaraRadera
 3. så fint! jag brukar spänna mina fötter i den mest onaturliga av ställningar och tänka på min mormor, dels för att hon alltid satt med fötterna så och dels för att jag tror att det är gör gott för fötterna. Konstigt men känsloladdat.

  SvaraRadera
 4. Den fotpositionen skulle jag gärna vilja se! Och tänkt vad din mormor skulle bli nöjd om hon visste ...

  SvaraRadera
 5. haha, måste visa fotgymnastik nån dag!
  PS antog en nakki på kvällens dagismöte, lovat fixa föräldrakaffe nån eftermiddag vid hämtdags. Stay tuned! (detta är på riktigt en desperat kontaktannons om att snälla snälla nån måste komma så jag inte sitter där ensam med mitt kaffe..) ses imorgon?

  SvaraRadera