måndag 23 maj 2011

Hur man bekräftar irrläror på 30 sekunder

Min fyraåring är mycket för det här med vänskap de nordiska länderna emellan. En av hans bästisar är norsk, en annan svensk, och dessa schyssta typer gör det till en ära att hövligt heja på varandras nationer i exempelvis sport. De kunde ha seminarium på Nifin om nordisk gemenskap i praktiken vilken dag som helst.

Men det här visste ju inte metrobesökarna i morse. Tidningen Metro hade en bild på guldlaget med pokal och det gillade ju barnet. Vi brukar vara i stort sett de enda som pratar i metrovagnen och det är många som tvingas lyssna, så det känns alltid extra viktigt att vara politiskt korrekt under resan till city.

Barnet: Tänk att Finland vann. Jag blev så glad.
Men jag skulle också ha blivit glad om Sverige hade vunnit.
Egentligen var det synd att Sverige inte vann.
Jag brukar heja på Sverige.

Ömma mor: Nej nej E, du hejar på Finland.

Barnet: Men om Sverige inte är med, då hejar jag på Finland.

Ömma mor (nervöst): Vi hejar på Finland ...

Barnet: Nä, jag hejar på Sverige. För jag är från Sverige.

Ömma mor (nu lite svettig): Vi är från Finland, E. Vi bor i Finland! Du är född i Finland!

Barnet: I Sverige pratar dom vårt språk. Och jag hejar också på Norge. Men om dom inte är med, då hejar jag på Finland.

Puh.

5 kommentarer:

 1. Hoho. Det är ju krångligt det där. Här säger barnet: "Mamma, det är bara vi i hela England som pratar svenska! I Finland och Sverige pratar dom också svenska. Fast där finns det inte så många mänskor, mest träd."
  Helt sant.

  SvaraRadera
 2. För barnet kommer svenskan att bli en nostalgiskt sagospråk ju! Vilket det väl håller på att bli här också, i och för sig.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer ihåg när jag var mycket liten och trodde att alla (!) kunde prata svenska i Finland. OBS! Jag kommer från en mycket liten by i den mest svenskspråkiga delen av Österbotten och ja, vi tittade mest (okej, hela tiden) på SVT. Mina föräldrar skrattade och försökte snällt förklara att i FINland pratar de flesta FINska.

  SvaraRadera
 4. det verkar som om dina barn och jag delar samma syn på identitet och tillhörighet. :)

  SvaraRadera
 5. Sofiamaa och Sara, här är ett inlägg som ni kan gilla: http://situationsdiktaren.blogspot.com/2011/05/perussuomenruotsalaiset.html

  SvaraRadera