torsdag 19 maj 2011

En air av alkoholproblem

Vissa meningar dyker upp i mitt huvud i samma form varje gång, lite mantraaktigt sådär. En sån är "jumalauta, det här folket kommer att supa ihjäl sig". Varje dag ser man ju något fullständigt onormalt i fylleväg - och alla går runt som en hop medberoende. Tittar, tittar bort, småskrattar kanske lite förläget, blir störda. Men accepterar det.
Och vad skulle man göra? Man måste ju lära sig leva med fyllona, de hör livet till. Råfylla hör livet till - som också hockeytränaren Jukka Jalonen så smidigt lät förstå när han förklarade sin egen och VM-lagets superfadäs i samband med den grandiosa hemkomsten.

Alltså, jag petar själv inte i spriten. Men liksom den här känslan av totaldekis och att det är okej med totaldekis, lite roligt och folkligt nästan? Om man råkar röra sig i trakten av järnvägsstationen i Helsingfors en söndag förmiddag är det som att hasa omkring i en gigantisk bakfyllekuliss, det stinker sprit, folk sitter med sina mobiler och försöker reda ut nattens händelser, flaskor och glassplitter överallt. Och piss, självklart.
Det är patologiskt men man slutar nästan se det till slut. Som medberoende skäms man kanske lite när man ser en turist. Vad ser turisten? kan man då ängsligt tänka.


Antalet utslagna unga ökar hela tiden och jag tror jag förstår ganska väl varför det är lätt att ge upp, supa till, låta det rinna på. Men det är ännu lättare att låta det rasa om det är så okej. Om typer som Jalonen, som ändå har sin chans att säga något ursäktande och attitydjusterande till ett helt folk som sitter och småfnissar åt hans fyllefall* på youtube, bara helt kallt konstaterar att "ganska många barn har sett sina föräldrar fulla".
Som om det vore på ett tröstande sätt sant, och som om det vore ett argument i frågan.

*KORRIGERING! Tack Karolina som påpekade följande:

Nu var det visserligen inte Jalonen utan Pasi Nurminen som fylleföll. (Det gör förstås inte Jalonens uttalande ett dugg bättre).

Som ni ser har jag inte full koll på dessa hockeymän. Se hockeyfrigiditeten. (Men borde ändå ha kollat, nog, ja. Skammens rodnad.)

3 kommentarer:

  1. Nu var det visserligen inte Jalonen utan Pasi Nurminen som fylleföll. (Det gör förstås inte Jalonens uttalande ett dugg bättre).

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Jag tycker det är fasligt. Pinsamt och hemskt. Fattar folk faktiskt inte att man inte beter sig så där i resten av världen? Jag såg ett fyllo i Shaftesbury för några veckor sen, han fastnade i minnet eftersom han var den första på säkert fyra-fem år. Klart att folk dricker en massa här med. Men fulla vuxna mänskor, mitt på dan och mitt i stan, det ser man inte. Och det är skönt.

    SvaraRadera
  3. Man tycks inte fatta det här nä. Jag tycker det är alarmerande med normaliserandet av fyllan här i landet, men åsikterna är definitivt delade.

    SvaraRadera