torsdag 30 december 2010

Böcker i gåva

Folk verkar helst inte vilja ge mig böcker i julklapp, de tror väl att jag har så många eller att min smak är svår att att förstå sig på eller att jag bäst skaffar mina böcker själv. Men det är okej - jag får istället hemskt många andra fina presenter kring jul, då jag även passar på att fylla år.

Fast jag älskar ju att få böcker i gåva, och allra roligast är det när givaren själv har ett förhållande till boken. Bland annat därför är det en av årets höjdpunkter när jag träffar min gamla vän Karin C. Vi brukar ge varandra varsin bok, en bok som betytt något under det gångna året och som vi tror den andra skulle tycka om. Det finns inga krav på vad boken ska ha för litterär kvalitet, men den ska alltså ha ett personligt värde. Eftersom Karin C bor i England ser jag det som min högtidliga uppgift att se till att hennes koll på svenskspråkig litteratur ska vara någorlunda. I år fick Karin av mig två böcker: Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek av Maria Zennström och Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer (tack Charlotte för inspiration!).

Av Karin fick jag The Hand That First Held Mine av Maggie O´Farrell. O´Farrell har utvecklats till en av Karins absoluta favoritförfattare, vilket ju är intressant för mig eftersom jag engagerar mig storligen i vad Karin letar efter med sitt läsande. Dessutom råkar jag veta att den här boken är extra intressant för att den har Elina från Finland som huvudkaraktär.

Det som händer när jag får en bok av Karin är det som är själva poängen med gåvogivandet: att hon tänkt på mig och att hon ser mig. Att Karin tack vare vår uråldriga vänskap ser mig på ett lite annat sätt än många andra gör inte saken sämre.

Jag ska kasta mig över O´Farrells bok så fort jag är klar med den fantastiskt skickligt skrivna och på alla sätt sjukt imponerande Dark Places av Gillian Flynn.

5 kommentarer:

 1. Har du läst "Sharp Objects" av Gillian Flynn, gillade den nästan ännu mer men de är båda galet bra!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag läste den först: galet bra! Dark Places är lite mer en bladvändare så här långt tycker jag, och brutalare. Sharp Objects är nog en av mina favoritböcker genom tiderna. Flynn är en mästare.

  SvaraRadera
 3. Hej, jag är med i Finsalongen - jag är berömd! Fina ord också hördu. Tack. Hittills har jag sugit i mig halva Mia Skäringer och ser fram emot att läsa resten bara jag kan slita den ur min mammas händer. Sen blir det Kallifatides Mödrar och Söner (också en julklapp), sen Zennström. Meddelar hur det går!

  SvaraRadera
 4. Aha, Heidi snodde Skäringer! Nu är jag nyfiken på vad hon tyckte?
  Kallifatides ... Du är ännu ett fan? Minns att du gillade honom i vår ungdom.

  SvaraRadera
 5. Klart jag är ett fan. Jag är ju helt förälskad i honom ända sen jag såg honom live i Åbo! Är inte nödvändigtvis speciellt imponerad av deckarna han skrivit på sista tiden, men annars så. Jag gillar hans lugna filosoferande. Plus att hans språk känns, tja, annorlunda på ett fint sätt.
  Jo, mamma gillade Skäringer, men jag tog den med mig hem så tji fick hon!

  SvaraRadera