söndag 21 mars 2010

Progressiva Mama

I förrgår stod Sanna Tahvanainen och jag på balkongen i Mariehamns bibliotek och bekände för varandra att vi båda gillar att läsa Mama. "Men folk blir helt upprörda när man säger det", sa Sanna. Själv har jag mest varit med om att folk blir upprörda när man berättar att man lagar all babymat själv, men visst känner jag igen Mamaskammen.

Mama står säkert för en massa skumma saker, men i senaste numret blir jag riktigt imponerad:

[fråga:] Jag läste att en man fick* barn. Kan män verkligen få barn?
[svar:] Ja. Om mannen i fråga tidigare var en kvinna, har bytt könstillhörighet men ändå har kvar livmoder och annat väsentligt.

Så enkelt var det med den saken.
Själv skulle jag på motsvarande fråga ha svarat "Naturligtvis inte. Det är en myt. Män kan inte föda barn."
Helt otippat knep Mama jämställdhetspoäng där.


* av sammanhanget framgår att det handlar om att föda, inte "få". Att också män "får" barn är väl allom känt annars.
4 kommentarer:

 1. Charlotte Sundström22 mars 2010 07:58

  Hej Anna - ska flärd kanske innehålla lite smyg? För att det är roligare med det småförbjudna. Men är det inte så att folk blir mera upprörda över att man INTE lagar all babymat själv?
  Hälsar Charlotte

  SvaraRadera
 2. Charlotte, jag tror absolut din teori om smygflärd stämmer. Sen kommer jag att tänka på att parfymer byggs på stank. Längst inne i Allure finns alltså typ rutten skinka. Och riktigt god mat smakar också lite illa?
  Inget roligt/vackert/gott utan förbjud/fulhet/äckel?

  Hm, det där med babymaten, jag tycker normen verkar var är att man ger mat ur burk så det skulle då ses som okej. Rekorderlighet irriterar ju alltid!

  SvaraRadera
 3. Ha - det slår mig, apropå barnmat att det verkar vara en naturlag: hur du än gör som mamma (förälder) så är det fel. Känns fel, som om man gick emot nån norm. Inbillar man sig eller finns dendär "du duger inte hur du än gör"-stämningen på riktigt out there? Och varför i så fall?

  SvaraRadera
 4. Jag tror den finns. Men den finns väl på alla plan, så varför inte också i barnmatslandet?
  Ska man vara paranoid kanske man kan tänka att vi måste vara osäkra och missnöjda för att konsumera tillräckligt? Helt enkelt.
  Och paranoid ska man ju alltid vara ...

  SvaraRadera