lördag 19 februari 2011

Favorit-Pija

Favoritbarnboken just nu, alla kategorier (utom klassikerkategorin för där vinner Allrakäraste syster av Astrid Lindgren varje dag): Siv sover vilse av Pija Lindenbaum.

Den har språket, karaktärerna, tanken, atmosfären, och bildvärlden. Den är barnlitteratur. Det är inte alla barnböcker som är det.

Jag blir helt vimsig av bilden av tamburen i hemmet där Siv ska sova över. Mina ungar blir det också. Jag märker att de suger i sig spänningen, de uppskattar mystiska inslag som grävlingarna som slåss under diskbänken. Allt behöver inte förklaras, inte ens för två barn i varför-åldern, plötsligt är saker bara värda att godta som de är. Det låter pretentiöst men jag är säker på att det är en konstupplevelse för dem. En litterär händelse liksom.

Man behöver förresten inte ha med sig något barn när man läser Lindenbaum. Hon funkar hur bra som helst som vuxenlitteratur också.

2 kommentarer:

  1. Den där har vi också! E gillar den skarpt, väljer den ofta. Själv tycker jag faktiskt att den är ganska hemsk. Mardrömsaktig, obehagliga illustrationer, fast jag håller med om att dom är välgjorda. Den hemska lilla farmorsmänskan. Dom bitska grävlingarna. Marsvinen som luktar messmör. Nej hu. Jag överväger att gömma hela bokfan.

    SvaraRadera
  2. Men det är ju det som är det härliga, Karin! Kusligheten och samtidigt det trygga ju! Och farmorsmänskan är ju super! Gissa vem jag associerar till (lite)?

    SvaraRadera