torsdag 3 februari 2011

Hår på tv, inget nytt med det

Råkade se en skymt av en svensk tv-serie som heter Gynekologen i Askim och fastnade, för den verkar ganska välgjord, sympatisk och lite intressant med jättefin scenografi. Gynekologen är såklart en man i en liten stad och det vet ju alla vilka jobbiga detaljer en gynekolog får veta om invånarna i ett trångt samhälle. Gynekologen har också själv problem med sitt äktenskap, men det var inte det jag skulle skriva om här.

Jag skulle anteckna en rad om en annan rollkaraktär, nämligen om den nya ledaren för Askims bokcirkel. Hon har skrivit sin doktorsavhandling i litteraturvetenskap, berättar hon för cirkeldamerna, och hon delar ut feministisk litteratur. Kvinnorna fnissar åt omslaget till Den kvinnliga eunucken (ni vet kanske, det med slingerpenisen), bokcirkelledaren ler blygt mot Julia Dufvenius.

Det som tittaren anat från sekund ett är ju att denna kvinna är lesbisk, och det har man anat för att hon har kort, mörkt hår. Kod lesbisk alltså. Och så tycker hon kvinnorna ska läsa feministiska böcker. Kod dubbellesbisk.

Nu får jag absolut inte missa nästa avsnitt, för jag måste ju få bekräftat att Julia Dufvenius (långt, blont hår, kod heteroälva) ska lesbifieras av det korta håret. Dufvenius har förresten redan klippt sitt blonda lite kortare sedan hon träffade den nya kvinnan - där ser man.

Hår på tv, alltså, suck. Rött hår: eldig & sexig & konstnärlig, blont långt: heteroälvan, långt brunt: den seriösa, kort mörkt: L-koden. Det måste ju vara tydligt för att folk ska fatta.

1 kommentar:

  1. Nä. Tyvärr inget nytt med det. Vissa saker är så fixerade att man vet vem mördaren är redan efter tre minuter. Boring tv, säger jag. Men annars låter ju det här som ett intressant program. Kanske dags att skaffa Sveriges tv?

    SvaraRadera