tisdag 7 februari 2012

3 x jungfru

Väntar fortfarande på att någon Edelfeltspecialist ska hitta till denna one-track-mind-vrå på internet, fast det är kanske osannolikt att det ska hända eftersom en specialist kanske inte skulle googla saken. Men i optimistisk väntan på specialist (eller ev. egna forskningsframsteg) vill jag nu samla alla tre Mariorna här i salongen.
(Ber om ursäkt för den extremt krattiga adb:n.)


1895


1897

Vilken är din favorit?


16 kommentarer:

 1. Onekligen intressant nu när man ser dem i rad. Nr 1 är min favorit. Något Cindy Blyton i blicken. Men kolla in hennes händer! Det är kanske en förklädd man. Jättestora.
  Nr 2 är ond. Och hon kommer inte att knyppla allt för länge innan hon tar fram den giftdrypande dolken hon har gömd under capen.
  Nr 3 är kuvad. Glorian trycker ner henne. Hon är ännu ett barn och hon är fången. Bokstavligen. De andra får komma och gå. Inte hur de vill, men de är inte inlåsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ser du att alla har stora händer, inte bara ettan? Snyggt!
   Ettan är också min favorit tror jag. Därför är jag extra förundrad över att AE ville måla en massa variationer.

   Radera
 2. Jag tror att tvåan är förbannad och inte alls vill sitta där och sy. Jag sympatiserar. Hon är nog min favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker att hon tänker: "it´s complicated". Klok kvinna.

   Radera
 3. ettan är en mes, trean är uttråkad – men tvåan, hon sitter och planerar hur hon ska leva livets lustar fullt ut. Nästa dag sätter hon sin plan i verket. Jag röstar också tvåan.

  SvaraRadera
 4. Ettan är ljuv och älskvärd, tvåan stursk och på väg att hoppa upp och kasta "blodsbroderiet" åt fanders, medan trean är kuschad av livet..Tvåan är ju av mer illustrativ karaktär med fullt ut stiliserade rosor av jugendkaraktär, Maria aspirerar tydligt på Lady Macbethrollen där, men det kan också bero på de övertydliga penn- eller tuschstrecken som tvunget kommit till för att förtydliga, kanske hon ska tolkas som djupt eftertänksam i stället för arg? Händerna var/är stora på kvinnor (och män för den delen) som utför grovt jobb!

  mvh fd Kstadsbo i förskingringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Maria aspirerar tydligt på Lady Macbethrollen där" - ja! Men jag tolkar henne inte heller som arg, mera eftertänksam just.

   Radera
 5. Som art nouveau-fan diggar jag tveklöst tvåan bäst. Helt estetiskt alltså. Ettan tittar ju förresten i kors... Undrar vilken han själv var mest nöjd med? Hoppas någon expert dyker upp, det här är väldigt spännande. Du borde krydda inslaget med ord som kunde vara intressanta google-hitar för en sån...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju Kontakter, Ida-Lina! Plis lotsa in dem hit.

   Radera
 6. Ja, nu vet jag vilka Marior det var du menade :) Den första kände jag igen nu när jag ser bilden! Jag ska fundera på dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket nyfiken på vad du kommer fram till, Malena.

   Radera
 7. Tvåan är given - unibrow, bara en sådan sak hälsar en svenska som tittade förbi. Fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AND we have a winner! Tvåan, som drog ifrån skapligt med sin skönhetsfördel unibrow!

   Radera
 8. Jag tycker att de allesammans ser ganska bångstyriga ut, ingen av dem gillar att brodera och de är buttra som barn över att behöva sitta stilla och bli avporträtterade.

  Jag får lust att måla en Maria-bild där hon sitter rak i ryggen och tittar betraktaren i ögonen. Så där så att betraktaren får lust att böja nacken, inte hon.

  SvaraRadera
 9. JA! Gör det, snälla! Den målningen måste jag se!

  SvaraRadera