onsdag 22 juni 2011

En hjort över vägen. Amos i september.

En bekant med stor kunskap i trafikfrågor upplyste mig för ett par år sedan om att hastigheten har avgörande betydelse om man råkar i älgkrock. Kör man 80 km/h har man goda chanser att klara sig med livet i behåll, men genast vid 100 km/h är risken stor att man dör med älgen. 
Det tänkte jag på när jag sent denna kväll körde bil för mig själv i två timmar med min favoritskiva Little Earthquakes med Tori Amos dunkande i karossen. 
(Det var Jögge som tvångsutlånade den till mig i tiden, jag älskade den genast men kom mig inte för att säga till Jögge att jag gjorde det, en dag berättade hon att hon drömt att jag sagt att den skivan var jättedålig, att hur kunde hon låna ut sån bajs? Hon skulle bara veta, Jöggevännen.)


Lite före den där stora hallen som är till salu nånstans i Ingå stod en hjort och tittade på min Thelma&Louise-bil som närmade sig i just trevliga 90 km/h (vilket antagligen var sisådär 83 eftersom hastighetsmätare alltid visar fel, det säger alla). Då saktar man in, slår i hazarden och avvaktar mycket noga fler klövdjur som smyger omkring i l´heure bleue. Efter det är man extremt uppmärksam på varje liten skugga i den mörka finska skogen vid vägrenen. 


Ville bara säga det, att giv akt gott folk. Älgar, rådjur, l´heure bleue, 80 km/h.


Och Tori Amos kommer ju till Helsingfors i september, minns jag nu. Man borde skaffa sig biljetter?5 kommentarer:

 1. Jag kör ju inte bil, men cyklade en sen kväll för några somrar sen på en liten väg och plötsligt upptäckte jag älgen som stod vid dikesrenen. Jag trodde jag sku dö av skräck och försökte låta bli att titta på älgen eftersom jag tänkte att den då skulle se mig och bli arg och ta ett språng. De är så stora djur! Man tror det inte förrän de är där, riktigt nära. Eller åtminstone gjorde jag inte det. Och det är ju inte helt samma som att se dem i en djurpark.

  Och din andra fråga. Jo. Man ska skaffa sig biljett om man inte ännu gjort det. Och sedan börjar man hoppas att hon drar igenom hela Little Earthquakes och Under the Pink.

  SvaraRadera
 2. Jolin, ja alltså man tänker ju att älgen är ett djur som flyger och far om man kommer med sin hårda bil, men som du skriver: älgen är STOR. Därför kanar den in genom vindrutan istället, har jag hört. (Gillar bilden av dig som cyklar förbi älgen, men det har säkert innerst chauvinistiska orsaker, huga.)
  Annars tycker jag de är så himla fina, älgarna. Jag tycker det är otroligt hur detta stora djur närapå ljudlöst kan försvinna in i skogen. Hur det stövlar fram så majestätiskt!
  Älgen. Ja.

  Ska du se Tori! Jag måste också!

  SvaraRadera
 3. Ja, Tori ska jag se. Jag var så besviken över att jag inte fick mig själv till Pori Jazz när hon var där, så jag bestämde mig för att jag absolut ska se henne nästa gång hon kommer. Det ska nog ni också, tycker jag!

  SvaraRadera
 4. Exakt sådär tänkte jag också, att Pori Jazz och det. Fixas! Och du med, Bokbabbel!

  SvaraRadera