tisdag 7 juni 2011

Trafikspråket och det sociala trafikspelet

Är det alltså så att alla känner sig helt hemma i trafiken, som bilister menar jag? Jag känner mig mycket främmande där, och då ska man minnas att jag ändå är uppvuxen i ett bussgarage.


För det första: trafikspråket. Jag avser då skyltningen. Man ska tydligen på förhand veta att man inte ska leta efter skyltar med ens destination på, utan efter några helt andra skyltar med något slumpmässigt ortnamn på som ligger ungefär i samma väderstreck. Det här tycker jag är stressigt men de som är vana vid trafikspråket säger bara lugnt att man måste ju kolla kartan först. Jag kollar kartan, men man kan ju inte läsa kartan medan man kör eller hur. Och minnet är begränsat dessvärre.


Sen, ännu om skyltningen, hur vet man när man ska ta skyltarna på allvar? Ovanför vägen ser man ett par-tre jäkligt stora skyltar med ens information på och så plötsligt, i vägrenen, en miniskylt med en diskret pil och man kör 110 knyck och får panik, ska jag svänga av eller inte, menas allvar? Kör man sen förbi får man köra på i 15 kilometer innan man kan svänga nästa gång.


Jag skulle önska några höga, identiska skyltar med en uppräkning av till vilka platser ifrågavarande strada leder. Och sen extremt tydliga skyltar där det står [destination] PIL DITÅT.
Det skulle vara balsam för mina trötta nerver som blir så trötta också på grund av jobbiga omständighet nummer två i trafiken:


det sociala spelet på vägarna. Så fort det sitter folk i en bil blir de avhumaniserade av andra personer som sitter i andra bilar. Bilar är bilar och testosteron är testosteron och fart är fart och det är snärtigt att vara missnöjd på alla andra som kör. Själv är jag rätt mesnöjd när jag kör bil, tycker att det inte är så hemskt farligt om nån småsegar lite längst fram, det kanske är en åttifemåring som gör rätt i att ta det lite piano och fram kommer man ju ändå.* Men då blir man nörden och får utstå aggressivt hängande i aktern. Regel är ju dessutom också att nyare och finare bilar måste köra om äldre och sunkigare. Vad är det för nåt? Klart jag förstår att en stadsjeep från Esbo är kapabel att köra snabbare än min Citroen Xsara. Jag behöver inte se det.


Detta skrivs av en rätt utmattad kvinna som kört genom l´heure bleue (älgvarning), bland blinkande vägarbeten i Alberga (tivolivarning) och mellan långtradare på kurvig ringväg (dåliga-fantasin-kanar-iväg-varning).


Kör som folk, damer och herrar. Det var egentligen det. Och säg gärna att ni inte alla har inbyggda vägkartor i huvudet.


* Det här påståendet är en sanning med modifikation och beror främst på att jag ogillar att köra om. Vid Ekenäs brukar det ofta dyka upp nån bil som kör 60 på 80-väg och det är såklart irriterande.5 kommentarer:

 1. Fantastisk text, kan inte riktigt kommentera bättre. Så underhållande och samtidigt så mitt i prick. Och jag är ändå hon som älskar fart, omkörningar och perkele.

  Skyltarna har jag länge funderat på! de måtte vara planerade av nån utan logisk tankeförmåga. Det är skrämmande att se fortkörande ryska bilar kasta sej mellan filerna i äkta enten-tenten-modell för att de inte förstår skillnaden på itä och länsi.

  Och nej, jag har ingen karta i huvudet. De fakto en usel uppfattning om geografin i Finland.

  SvaraRadera
 2. Förhandsgranskning av karta + GPS= sparande av nerver

  SvaraRadera
 3. Tack Pia, och lustigt, när jag skrev den tänkte jag faktiskt på att DU säkert är en sån där som gillar att köra fort (du har ju bloggat om din arbetsresa och jag har varit gravt imponerad av din slängighet ang. körandet. Sån ska jag också bli).

  Skönt att nån annan också tycker skyltarna är konstigt uttänkta och att det inte bara är jag som är på nåt sätt trafikintelligensbefriad!

  Geografin i Finland, sedär ett intressant ämne. Jag tror hemskt många är rätt usla på den. Huj.

  Jenkku: GPS is for sissies! Karta är bra nog. Ska bättra mig.

  SvaraRadera
 4. Alltså Pia, jag skrev slarvigt: såhär: Skönt att någon annan också tycker skyltarna är konstigt uttänkta, nu vet jag att jag inte är helt trafikintelligensbefriad!

  SvaraRadera
 5. Eikä oo, GPS on just hyvä.

  SvaraRadera