fredag 10 juni 2011

Kastar lite feminin smörja på Naipaul

Av en anledning råkade jag imorse argusgranska Hbl:s kulturuppslag från i måndags. Det var ju tur det, för nere i högra hörnet fanns en diskret liten TT Spektra-notis som handlar om lite smått och gott som nobelpristagaren V.S. Naipaul har att säga om kvinnliga författare.

TT Spektra rapporterar: "I en intervju med Royal Geographic Society säger författaren att att han inte ser nåhon kvinna som jämbördig med honom på litteraturens område." Naipaul menar att han "efter bara en eller två utgångar i en text" kan se om den är skriven av en kvinna eller en man eftersom kvinnliga författare har "sentimentalitet, en snäv utblick över världen".
Sen uttalar han sig så fint om sin förläggare: "[hon hade] så bra smak och fungerade så väl som redaktör, när hon blev författare, ve och fasa, blev det bara feminin smörja".
Han meddelar också att han "knappast" ser någon kvinnlig författare som sin like.

Anåda, det här är ju fantatiskt! V.S. Naipaul är ju som en livs levande serie av Liv Strömquist! Föreslår härmed att karln betraktas som en feministisk seriestripp och inte som seriös medlem i ett kollegium.

5 kommentarer:

 1. Smärtan i mitt hjärta. Smärtan.

  SvaraRadera
 2. Ååå. måste genast läsa lite Naipaul då för att se vad han har att erbjuda eftersom jag faktiskt inte läst något av honom.

  Å bara så där annars. Sentimental och snäv krockar lite i min värld. Kanske för att jag är en sentimental och snäv kvinna. Men i min värld vidgar sentimentaliteten och inte inskränker. Ja, ni hör själv. Jag är en kvinna. Enligt Naipaul. tur att jag inte är en författare.

  SvaraRadera
 3. Peter Lodenius10 juni 2011 21:55

  Det är knappast någon tröst, men han är lika föraktfull mot de flesta andra delar av mänskligheten - antagligen är det synd om honom som fötts under fel sekel.

  SvaraRadera
 4. ja herregud! /Malin, "Kvinna"

  SvaraRadera
 5. Smilla: Sucka mitt hjärta men brist dock ej ...
  Lotta: Nu kastar vi oss över Naipauls samlade produktion! Fast jag gillar sentimentala saker bättre.
  Peter: Är han? Hur ids han.
  Malin: Ju mer jag tänker på det desto konstigare är det att man kan tänka sådär och samtidigt vara författare.

  SvaraRadera