tisdag 25 januari 2011

Grabbigt om småbarnsår och statusjakt

Värst vad det dammar här i salongen.

Men nu ska jag i alla fall, som alla andra, säga något om den svenska tv-serien Solsidan. Och gnälla lite tänker jag. Har inte sett första säsongen, men hakade på den andra nu, och tyckte genast det var något skumt med nånting där. Så man kollade då med hökögat på sluttexterna och lärde att serien är skriven av fyra män. Nu skulle jag inte vilja dela in världen i "kvinnlig humor" och "manlig humor", men det här är en tv-serie om livet i småbarnsfamiljer och då tycker jag det är något lite halvskevt med detta manliga författargarde. Det syns i resultatet alltså. Det ekar tomt. Och är inte särskilt roligt?

Nå, jag gillar Mia Skäringer, hon är så bra. Men annars är det schabloner: männen är statusjagande mesar under toffeln, kvinnorna manipulativa shoppoholister. Eller: båda kvinnorna är manipulativa och en av dem shoppar för mycket (den andar har inte råd).

Grabbigt om familjen så långt alltså. Finsalongen fortsätter intresserat kolla med argusögat. Det borde ju finnas nån anledning till seriens grandiosa success.

6 kommentarer:

 1. Så intressant! Har inte heller följt med förra säsongen förutom ett fåtal avsnitt, men började kolla nu. Och håller nog lite med dig, faktiskt. Men. Vill ändå vända lite på din stek. Kanske det beror på grabbarna i författarklubben att så många män diggar serien? Och vad är bättre än det? Att även de kollar på familjegrejs alltså.

  Men det kanske nog är orsaken till att jag aldrig fastnade i förra omgången?

  SvaraRadera
 2. Men det är ju såklart SÅ det är och DÄRFÖR Solsidan fått så mycket uppmärksamhet! Varför fattade jag inte det direkt. Tack Lotta. Kollade du eller nån annan förresten på humorserien Mia&Klara som gick för något år sen på Svt? Mia Skäringer var med där också, och briljant, och det var ROLIGT tyckte jag, men serien fick en massa skit i pressen.

  SvaraRadera
 3. Ensimmäinen kausi on toistaiseksi ollut parempi kuin toka.

  SvaraRadera
 4. Så sant! Jag har själv förundrats över den svenska pressens okritiska svärmeri för denna typ av grabbhumor som påstås vara nydanande, då den i själva verket osar klassiska könsroller. Men som du var inne på ang. våldfilmer, så länge det är "intelligent" gjort så hör det ändå hemma i knät på kulturskribenterna.
  Hittade för övrigt din blogg idag och gillare starkt!

  SvaraRadera
 5. Ja, Johanna, "intelligent gjort" är nog en farlig förevändning för allt möjligt ... Roligt att du gillar salongen! Välkommen!

  SvaraRadera