måndag 17 januari 2011

Intelligent våld är också våld

Det här med Dark Places av den yvigt i finsalongen omskrivna Gillian Flynn, alltså. Jag tror ingen bok har påverkat mig så mycket i obehagsväg. Jag läste den glupskt men långsamt och lite skräckslaget. Varje ord var tvunget att bli förstått eftersom jag inte vågade låta nånting i förloppet bli oklart. Boken låg där på hyllan ovanför sängen när jag sov och pågick.

Trots att Dark Places är strålande skickligt skriven vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om den, och det har nog med det våldet att göra. Det är nästan samma scen hela tiden, det är inte så att boken är en orgie i splattervariationer, men - ja, det var nog för mycket yxa för mig även om det var intelligent gjort.

Kommer att tänka på all finkultur som frossar i våld. Fint, intelligent, rått våld. Medveten om att jag är ute på hal is vill jag testa filmen Fight Club som exempel. Jag tyckte filmen var helt bra men för många är den mycket mer än så, den är ju kultstämplad och många ser verkligen något stort i den; är det inte så att våldsamma filmer - om de är intelligent gjorda - liksom blir finare än filmer som handlar t ex om kärlek/vänskap? Eller, det är tuffare att gilla dem? De "säger mera om livet", verkar "sannare"?

4 kommentarer:

 1. Silloin kauan sitten kun katoin Fight Clubii niin en tajunut oikeastaan mitään. Ehkäpä olin liian nuori ja huoleton.
  Mulla on siis kiinnostava luettavaa odotettavissa. Kivat peilit by the way.

  SvaraRadera
 2. Niin, nehän vaan tappeli.

  Sharp Objects ei ole yhtä paha, mutta kiinnostavampi.

  Kiva kun tykkäät peileistä! Ne on shabbyblogsista.

  SvaraRadera
 3. Nämen! Första gången jag hittar din blogg så skriver du om den här som jag nyss läst. Blivit drabbad av, rentav.

  Fast jämfört med Fight club så tycker jag att den var mer förhärligande, att de blev män när de fick slåss. Hela den grejen med att män behöver slåss. Det är nåt djupt sorgligt med den tanken, och att den talade till så många.

  SvaraRadera
 4. Ja, det stämmer - om Dark Places kan man ju i alla fall inte säga att den förhärligar eller esteticerar våld ...

  SvaraRadera