måndag 18 juni 2012

Waka Waka

Hej, det är eder sommarnattsbloggerska.
Har just kört bil i två timmar genom ett grönt, kuperat Nyland, såg en katt, en grävling och en hare, ett sto och ett föl. Alla levde. Radion "bjöd på" (blir helt galen på slentrianuttrycket för int bjuder radion väl på något, man betalar för det) klassisk konsert och sånt kan jag inte lyssna på när jag kör bil för klassiskt gör mig antingen nervös, sorgsen eller sömnig så jag lyssnade på min hjärnas eget radioprogram där den här videon av Shakira diskuterades:
Medge att den är full av uppslag?
Passar extra bra nu i fotbollstider.

14 kommentarer:

 1. Nyfiken på programmet! Älskar vardagsmasokism som går ut på att jag tittar på videon på youtube medan jag upprört muttrar för mig själv tills jag inte klarar av mer och full av avsky måste sluta titta. Man kan i princip välja vilken som helst top 10-musikvideo och vara säker på att den innehåller något etiskt problematiskt (här inkluderar jag också allmänt lobotomiserande verkningar), antingen visuellt eller i orden.
  Shakira avskyr jag inte från djupet av mitt hjärta som jag gör med flera andra artister (kanske för att lågstadiebästisen dyrkade skivan när den kom ut och vi dödade vår halvtimmes skolbussfärd med att lyssna på den ur walkman med varsin öronpropp under sjuans första månader tills vi "gjorde slut"). Men den här videon alltså! Definitivt full av uppslag, har varit en av mina favorit raserivideon sen den kom ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Minimal soft spot eller inte, de flesta av Shakira videon får mig ändock att vilja dö. Tänkte just efter och spontanryste.

   Radera
  2. Hatar inte heller alls Shakira och tycker att själva låten Waka Waka är JÄTTEBRA (med versaler för jag tycker det, hur pinsamt det än skulle vara att tycka så, ej ironi alltså).
   Men sen i videon blir allt sjukt råddigt: gender och ras, sex och ickesex, barn och ickebarn, "Afrika" och allmän multikulti och upphottad "afrikansk" (?) dans. Och muskulösa, snabba, fotbollsspelande män i kombination med etnohejarklack.
   OCH alla hudfärger som bailar i environgerna kring blonda hipsdontlie-Shakira.
   Och antiweltschmerzen så göllig.
   ETT SÅNT SAMMELSURIUM. Det pratade vi om i programmet! Och så konstaterade vi mellan varven att vi ändå tycker så hemskt mycket om låten att vi skulle vilja ha den som signal på vår mobiltelefon.

   Radera
 2. Då ska jag tipsa om denna lilla Shakirabetraktelse:

  http://www.guardian.co.uk/music/2009/oct/05/shakira-she-wolf

  Men se videon först om du inte har gjort det (?) så makar det mera sense, som det heter på svengelska.

  http://www.youtube.com/watch?v=booKP974B0k

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG OMG. Vilken video!
   Och vilken rolig text!
   Hon dansar ju faktiskt inuti en vagina, hur coolt är inte det!

   Radera
 3. Så här föreställer jag mig att det gick till: Sepp Blatter & C:o jobbade frenetiskt med att komma på den mest etniska (sic!) artisten de kunde tänka sig så att det skulle passa i Aaaafrika, sen fick någon en snilleblixt och sa "Jamen Shakira, hon är ju jätteetnisk!". Resten är historia.

  (Herregud Nina, en sån video!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre låter din föreställning högst rimlig, Karolina.
   "Etniskt" - yes!

   Radera
 4. Nu känner jag mig som under studietiden när folk blängde pga min Beyonce-fäbless. Min invändning mot Waka Waka-videon gäller främst att den (antagligen) sydafrikanska tjejen inte får vara ensam i bild medan hon sjunger. Och okej en reservation mot titeln då. Men annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknade upp lite uppslag efter Helens kommentar ovan, men sparade ändå en favvisdetalj hit, nämligen den där förvirrade tjejen med ganska kort mörkt hår som står till vänster om Shakira i slutbilden, hon som ser typ fransk (??) ut. Har alltid varit extra intresserad av henne och hennes funktion, hon ser helt desorienterad ut och det är det bästa i hela videon!
   Som ju på något sätt är skitbra i all sin virrighet. Totalpsykos i kulturella referenser!
   Men Shakira är bra, galet snygg, dansar tjusigt, allt. Och låten som sagt: fantastisk där i psykosen!
   Jag kan se den här videon hur många gånger som helst. Den är bäst. Jag tycker man ska kapsla in den och skicka ut den i rymden för den representerar människosläktet och vår kultur hur bra som helst. Så kan rymdfolket analysera oss och komma hit och lösa alla våra problem.

   Radera
 5. (alltså titeln som i "This is Africa")

  SvaraRadera
 6. Jo alltså full av uppslag är den ju, rymdfolket skulle få nånting att bita i. Shakira skulle lätt kunna köra söt-magdansande-tjej-grejen på heltid men istället gör hon ofta de där knyckiga ryckiga videorna där hon ser förbannad ut och har konstiga kläder. Cool tjej. Tack, inre radioprogram, för återupptäckten av Waka Waka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon har något, den där Shakiramänniskan.
   Radioprogrammet tackar för din feedback, vi sänder igen!

   Radera
 7. ”Shewolf”, nice, bra låt. Men den där videon. Den borde man ju diskutera. Vem är det Shakira dansar för? Varför hänger hon ner från buren? Vem har gjort koreografin? - och scenografin? Och visst är det ju en kommentar till videon till Michael Jacksons ”Smooth Criminal” när Shakira står sådär snett och lutar sig långt framåt och sedan upp tillbaka?

  Jag diggar ”Shewolf”. Brukar lyssna på den nu som då, bara för att. Men jag rodnar ju nästan av videon. Oh my.

  SvaraRadera
 8. Kom också att tänka på Smooth Criminal. Men jo, den är helt sajko den där videon.
  Jag rodnar också av videon. Får nästan morkkis av den av nån sorts myötähäpeä eller vad det nu är för känsla.

  SvaraRadera