söndag 24 juni 2012

Midsommarens metaforiska jurAntal excesser under midsommarhelgen: 0.


Annars har vi studerat småkryp. (Studerade just en fästing som bitit sig fast i mitt lår men det var inte det jag skulle berätta om, utan:)
Ungarna har fått varsin fin fyll-i-bok om småkryp och växter som jag läser med livligt intresse. Beskrivningarna är rakt på sak, man får veta det viktigaste och mest intressanta och Anja Baklien försöker inte vara lustig bara för att hon skriver för barn. 

Nu har jag inte barnens böcker här i stan så jag kan inte citera men jag kan referera vad jag lärt mig om ett djur som heter spottstrit. Det är den som gör skum, "ormspott", på strån och växter ni vet? Wikipedia skriver civiliserat men tyvärr småförljuget så här: "Nymferna skyddar sig mot fiender, uttorkning och häftiga temperaturväxlingar genom att producera ett skyddande hölje av skum omkring sig."


I ungarnas bok står sanningen:
Skummet är spottstritens bajs som den blåser upp och gömmer sig i.


Användbart!
"Var inte en sån spottstrit, Stina."
"Tyvärr utvecklades bildkonstnären Nina Bindelbaum med åren till en riktig spottstrit vilket särskilt syns i hennes produktion från 1990-talet."
"Diagnos: spottstritsyndromet"3 kommentarer:

  1. Tack. Älskar såna där spottstritförklaringar. Det blir så mycket mer av att det är bajs att rulla in sig i.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också att det är spännande med småkryp i naturen. Översätter just nu en dansk serie som heter Naturbiten (kommer på Yle Fem på måndagar. Där lär man sig allt möjligt intressant. Rekommenderas!

    SvaraRadera
  3. Tror att det finns många Stinor och andra politiker som egentligen är spottstritor. Med mycket ordbajs att gömma sig i.

    SvaraRadera