söndag 6 maj 2012

Spöködlan vattenguden


I en djuraffär i Östra centrum hittade jag den här:: AXOLOTL. Blev omedelbart förhäxad av det spökiga lysande genialiskt utformade horndjuret som låg i ett akvarium men hade fötter, vilket torde betyda att den är en ödla, men då var det ju mystiskt att den skulle leva helt under vatten.
Googleforskade och det är för bra för att vara sant, kolla:


"Nattaktiv [såklart!] mexikansk [spöklandet!] vattenlevande salamander ur familjen mullvadssalamandrar (Ambystomatidae).
Denna salamander genomgick aldrig en full metamorfos, och därför sitter gälarna fortfarande på utsidan av kroppen, men de har även fullt fungerande lungor [jeez, dubbelfunktionen, av med hattarna!]
De har förmågan att återbilda förlorade kroppsdelar. [gulp]

Namnet härstammar från det aztekiska språket nahuatl, och är sammansatt av atl ('vatten') och xolotl ('gud').[!!!]"

Det där var Wikipedia. På en annan sida, som handlar om hur man ska ta hand om sin keldjursaxolotl:

"Juvenile axolotls can be cannibalistic towards each other, so they are best raised in separate enclosures. Adults can potentially be housed together but watch for cannibalistic tendencies. Of course, if a body part gets bitten off by a tank mate, an axolotl can regenerate it over time."

Är det nu man ska störta till tatueraren och få en gigantisk spöködla/vattengud inristad i ryggen eller finns det något annat sätt att uttrycka sin fascination på?
Ni förstår, glor man axolotln i albinoögat är det inte som någonting annat, det är en blick som ur rymden sprungen, fast fångad i ett akvarium i Östra centrums källare.


4 kommentarer:

 1. Jag förstår helt din fascination. Jag och axl, we go way back, liksom. Minns nån dokumentâr för länge sen och jag satt helt stum, nånsorts horrorhypnos. Men, mexikansk grotta till östra centrum: det är så fel att det nästan är rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag associerade faktiskt till dig när jag såg axl.
   Tänkte väl att det här är så underligt djur att ingen vet om det, utom du.

   Radera
 2. Är du säker på att det där inte är nåt HP Lovecraft uppfunnit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag vet int. Man ska ju inte tro blint på Wikipedia heller.

   Radera