måndag 28 maj 2012

Men du skulle se din mamma

Goddag, det är er värdinna som bara råkade somna på överkastet en stund.
Herregud så det ser ut här i salongen också. Borde byta inredning. Allt ut -
Utom ni som fortfarande tittar in här. Ni ska inte ut, ni ska in i det innersta rummet. Ibland till fulrummet. Spökfabriken, åsiktsmaskineriet, ockulta hängmattan.

Tänkte bara teckna ner ett par ord om hur det kan vara när man åker från Östermalm till Helsingfors. Vad man kan se och höra, t ex:

Det glassiga, slipade i Stockholm, det ändå varma och folkliga. Att alla har Iphones och det är helt obegripligt. Och alla har pasteller på sig och alla kvinnorna är gravida.

Man går ner i underjorden vid Karlaplan. Upp i luften vid Arlanda. Ner vid Sjöskog. Och ännu längre ner vid M-skylten i Östra centrum.

Där lägger man, alltså jag, märke till tre personer i trettioårsåldern; två män och en kvinna. En man står gränsle över en cykel, en annan hukar under sin keps. Problem, hinner jag tänka, de har problem. Där står också en kvinna som är så blond och vacker att jag sedan hinner tänka att jag har haft fel; kvinnans inbyggda beauty är östermalmsk. Hon har inga problem och har hon problem går de att lösa. Jag kommer närmare, jag ser kvinnans ansikte på nära håll, hon tittar ner och ser så ledsen ut att det blir dovt i själ, hon har en svag blåtira under högra ögat.
Den ena mannen säger till den andra: "Du behöver inte oroa dig för mig, jag klarar mig. Men du skulle se din mamma."

Fattar inte vad det betyder, vet inte vem som hade en mamma, vem som var vän, käresta, bror, syster - fick inte grepp om konstellationerna. Men associationstunneln leder till en miserabel interiör. Vet inte vad som hänt och händer där, vill inte veta, tycker illa om att tre personer ska vara tvungna att stå och titta sådär vanmäktigt på varandra, i marken, mot den automatiska glasdörren som öppnas och stängs, öppnas och stängs.

2 kommentarer:

 1. Tack fru Finsalongen för dina interiörer, oavsett om det är en glimt av något "övermåttan gräsligt" (se "Kometen kommer" ...serieversionen)eller en helt alldaglig vision från vårt vardagsliv. Alltså, det upphör inte att förvåna en, alla dessa liv och öden som passerar revy i ÖC. Ibland smyger jag omkring i Eira och Ulrikasborg och funderar på de liv som egentligen levs under PH-lampor och bakom Nobilis Fontan-gardiner. Men är det inte så som Francoise Sagan sade, att man hellre gråter i baksätet på en lyxbil?
  - mår man alltid bättre om man har något vackert att vila ögonen på, lite gott i kylen och en vokabulär att uttrycka sig med = privilegierad? Mvh Hr Sommerhalter

  SvaraRadera
 2. Hej Herr Sommerhalter,

  Din fråga är superrelevant, läser just nu Johanna Ekstrands roman Om man håller sig i solen där ett barn mår skit i den vackraste och på alla vis rikaste miljön i världen ---
  Återkommer till det, nu din tanke om Ulrikasborg: jag tyckte inte lyckan verkade spira där heller, även om det väl är trevligare att gråta med Sagan i den där lyxbilen. Och har du Sommerhalter under dina smygfärder lagt märke till att de flesta lägenheter står mörka och öde? Fyllda av pengar, kantänka ... Money & ghosts.

  SvaraRadera