söndag 20 maj 2012

Allt ljus på den som köper

I dagens Hbl finns ett reportage om pojkar i Bangkok som säljer sexuella tjänster, och vars tjänster villigt köps. Applåd för att det är just i söndagstidningen som det här reportaget finns, applåd för ett viktigt ämne. Minus för rubriken, som ändå på ett förtjänstfullt sätt illustrerar det jag här vill anteckna. Rubriken lyder: "PENGARNAS MAKT ÖVER BANGKOKS POJKAR". (Ja, versaler.)
Här kommer pengarna fram och pojkarna förstås - vad fattas?
Jo, de som köper. De perversa personer som går omkring på Bangkoks gator och utövar äckelmakt. Se hur anonyma de är, det går inte ens att plocka fram dem i en rubrik, de finns inte, de köper sin anonymitet för pengar. Det kan vara så att det är vars och ens Big Man som köper sexuella tjänster av barn, därför måste man va lite försiktig liksom?


Men det är inte utbudet som är problemet, det är efterfrågan: alltså de som köper.
Vem är då de som köper? Ingen aning, så jag går till reportaget: "enligt 'Ole' [socialarbetare som jobbar med gatpojkar i Bangkok] består männen, för han har inga erfarenheter av kvinnliga förövare, av japaner och faranger [västerlänningar] från hela västvärlden. De flesta är mellan 40 och 50 år."
Aha.
Min gissning är helt vild och okvalificerad, men jag gissar inte att det främst är regnbågsaktivister som åker ner och släpper loss på utsatta barns bekostnad.


Jag vill läsa artiklar om vem det är som köper sexuella tjänster av barn. Allt ljus på det.



16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hade planerat en bok om min egen navel men det här skulle tvivelsutan vara mer relevant.

   Radera
 2. Reagerade precis som du. Sen har jag funderat en hel del på dessa pojkar också. Hur jag så lätt kan förstå dem. Att om man sålt sig en gång. Hur lätt är det inte då att fortsätta? För vad är alternativen? Sälja tuggummin? Hur jävla många tuggummin skall man inte sälja för att komma upp till samma summor som man får för ett ligg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag undrar ändå om det går att förstå vad det innebär att sälja sexuella tjänster, särskilt om man är ett barn.
   Och knappast är det alla gånger så hemskt överlagt och frivilligt heller.
   Men ja, kanske en modell man ser omkring sig och därför tar till.
   Å fan ändå, den här världen.

   Radera
  2. Klart det inte går att föreställa sig på riktigt. Men jag har ändå mycket lättare att förstå en utsatt gatupojke i Bankok än en vuxen mänska i Finland. Visst har många det svårt här också. Men det finns ändå möjlighet till hjälp på ett annat sätt.

   Var som helst är nog det första steget svårast. Som du skrev är det knappast så överlagt och frivilligt. Men sen då det redan hänt några gånger och man faktiskt vunnit något på det också, pengar, kan jag förstå att det är svårt att sluta om man inte kommer på något bättre alternativ. Man måste ju ändå få mat för dagen om inte annat.

   Radera
 3. Nog har du väl läst Majgull Axelssons "Rosario är död"? Tycker framför allt kapitlet om de prostituerade pojkarna i Filippinerna är fruktansvärd. Hur de försörjer hela sina familjer genom att få hus och saker av de västerländska männen så att mammorna ska se mellan fingrarna. Usch. Läste den i gymnasiet, tror faktiskt aldrig något berört mig så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte läst den, har medvetet undvikit att göra det för har ju vetat vad den handlar om och inte fixat det. Fegt, jag vet.

   Radera
  2. Det här är mycket svårare att förstå, att föräldrar låter det ske. Eller, än värre, själva säljer sina barn.

   Radera
 4. Bra skrivet Anna! Funderade också på vart köparna tagit vägen. De var ju bara rika farbröder (och märk väl farbröder) i bakgrunden. Utom hos den där ena socialarbetaren som påpekade att det var frågan om män.

  SvaraRadera
 5. Tänkte också påminna om Rosario är död - men ärligt talat önskar jag att jag inte läst den. Jag vill helst inte veta om att livet kan vara så för människor, små som stora. Oförglömlig i sin vidrighet.
  Apropå kunder gjorde man, på 80talet, i Sthlm ett försök att kartlägga dem som cirklade runt de prostituerade på Malmskillnadsgatan. Undersökningen lades ner eftersom det var för många tjänstebilar. Så köparna är ofta helt vanligt folk, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där tror jag att jag har läst om. Helt otroligt.

   Radera
  2. Eller kanske inte otroligt utan ---- vridet, vrickat, sjukt.

   Radera
 6. just det ja. jag skrev en text för nån tid sen om vad det berättar om männen att 99% av sexköparna är män, oberoende av säljarens kön.

  lustigt nog började en man debattera emot och drog upp att det ju faktiskt finns kvinnor som köper sex också. ja. 1% av köparna är förstås kvinnor då (kvinnor eller av obestämt kön) om "bara" 99% är män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VAD BERÄTTAR DET OM MÄNNEN? Det är jag ytterst intresserad av!

   Radera
 7. en stor potential för känslokyla. det var min slutsats. inte så revolutionerande, alltså.

  SvaraRadera