fredag 23 mars 2012

Winterhalter och Robertson

Ja, vi har alltså tagit tåget till Mariehamn!
Värdinnan ombord envisades i helt etymologisk anda med att lägga betoningen på det första ledet i ortsnamnet. Maariehamn, det lät lustigt men tänkte att det var förhäxat.

Ska delta i denna stads eminenta litteraturdagar, ser mycket fram emot det.

Men först, fick en mycket intressant kommentar på förra inlägget med den löjligt enkla frågesportfrågan. En anonym gäst skriver: "Porträttet av kejsarinnan måste väl vara målat av Franz Xavier Winterhalter, den meste porträttören av noblessen i Europa i mitten av 1800-talet. Alla damer ser ut att vara besläktade på hans glansfulla porträtt (vilket de säkert också egentligen var..) - den tidens konformistiska barbieideal?!"

Gjorde en ytterst akademisk googling och såg att anonym har alldeles rätt, det är Winterhalter som målat porträttet på Maria Alexandrovna. Också Helsingforsladyn Aurora Karamzin ska ha blivit förevigad av honom, men trots ivrig googling (nu närmast vimmelkantig av all rysch och alla bleka face) har jag inte lyckats hitta det?

Presenterar nu i vilket fall som helst en Alexandrovna avporträtterad av en annan konstnär och i enlighet med lite annorlunda skönhetsideal:Konstnären heter Christina Robertson, hon var skotsk och levde 1796-1854.
Summa summarum: befinner mig, förutom i Marieghoststad, i ett trevligt träsk som består av konst, genus och olika tiders barbieideal.

Vem får avporträttera dig, Winterhalter eller Robertson?

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Kunde nästan gissa det! Du skulle göra dig fint på ett Winterhalterporträtt.
      Själv är jag inte säker på vem jag skulle välja, men tycker det är roligt att fundera på det. Anser alltså på riktigt att frågan är relevant på några sätt.

      Radera