måndag 12 mars 2012

Formel för bättre andar

Var så led senast, man skäms ju, men nu har jag lagat mig i skick enligt så här:


1. Massage hos kinesisk massör(-ska) som blängde på mig elakt/blygt och knådade min rygg sönder och samman men fick livsandarna att röra sig igen, och vätskorna, längs ryggraden och upp i huvudet. Blev efter behandlingen ohyggligt sömnig, såg till att dricka mycket te och vatten som man ska, frös, hade yrsel, drack mera vatten och åt mandariner.


2. Varmt bad med lektyr. Lektyren utgjordes av volymen Diktonius brev; rekommenderas å det grövsta för envar som vill ha lite muntration och bildning.
Hur vigt försöker Elmer Diktonius t ex inte övertala Hagar Olsson som vägrar medverka i boken han redigerar (20 år ung dikt):


22/8/36
Kära Hagar! 
Nog är det mer än beklagligt att du av en eller annan orsak håller dig borta nu, när hela det unga Finland och Sverge är ute och hurrar. Med ett litet vackert bidrag borde du i alla fall orka; man vet ju vad du står och går för ändå, så du behöver ej, om du fortfarande är sjuk, överanstränga dig i onödan. Varför t. ex. ej skriva vad du vill att den unga dikten bör vilja - en sån sak, och den kan dock vara djupt personlig, kan avfärdas på 10-20 rader. Ruska upp dig, Hagar, eljes begår du en dumhet!/ Jag vet förstås ej hur sjuk och utled du är./


Tycker också om när han klagar:


Är trist och trött och en svart kattunge stör mig.


Nu: förtröstansfull sömn i onödigt varm pyjamas av flanell.

4 kommentarer:

  1. "Ruska upp dig, Hagar" har stora potential att bli ett bevingat uttryck. Det ska jag börja säga till mig själv när det går trögt på skrivfronten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man inte rätar på sig av det uttrycket vet jag inte vad som ska hjälpa!

      Radera
  2. Jag gillar att han å andra sidan också säger "Jag vet förstås ej hur sjuk och utled du är", vilket på något sätt indikerar att han förstår att det inte alltid bara är att "ruska upp sig".

    SvaraRadera
  3. Ja! Och sen uppskattar jag termen "utled". Det är väl ofta just utled man är, fast man kallar det för något annat, till exempel "trött".

    SvaraRadera