onsdag 7 mars 2012

Besatt av Ekbergs

Erkänner villigt att jag har haft en del fördomar mot Café Ekberg. Tänker ändå inte ventilera dem här och medger också att en del av dem fortfarande är i kraft trots att de antagligen är ogrundade eller åtminstone orättvisa. (Har fortfarande inte fikat/druckit kaffe på Ekbergs.)


Men eftersom förlaget där jag jobbar nu ligger granne med Ekbergs och jag dagligen passerar deras fönster minst två gånger har jag blivit nästan lite besatt av detta konditori - och särskilt deras bakelser. Vid blotta åsynen och airen då alltså, och jag ser ändå mig själv som en som inte är så hemskt intresserad av bullar sådär i allmänhet (gillar smörgås mera).


Mais: Mon dieu, vilka grejor! När Ekbergs nu skyltar med att de erbjuder de gamla klassikerbakelserna Sarah Bernhardt, Morny, mockamaräng, Riviera och sköldpaddsbakelse på begäran av kunderna är man ju helt redo för attitydjustering.


Går man sedan in på bagerisidan och köper en hur snäll sallad som helst till lunch, då ser man att Ekbergs frestar med praliner som heter Satan.
Ville lägga upp en bild som jag tog med mobilen men --- eh, det gick inte.
Pralinen är i vilket fall som helst kryddad med mandel- och hasselnötskräm, det står på skylten, under namnet på pralinen.


MMS:ade bilden till min vän fikaforskaren som svarade: "Gu va stirrig Strindberg hade blivit om han sett detta!!"5 kommentarer:

 1. Jag är besatt av bakelser/bullar/kakor (etc.). Men inte heller jag har varit till Ekbergs - kanske är det de där fördomarna (dumt). Efter att ha läst ditt blogginlägg vill jag rusa till Kuppis station & ta första bästa tåg till Helsingfors, Ekbergs. Äta en sköldpaddsbakelse. Sen en Sarah Bernhardtbakelse.

  Ägnar nu resten av eftermiddagen åt att förtränga bakelsedrifterna. Åbo saknar dessvärre ett riktigt, rejält konditori.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obs! Sköldpaddsbakelserna säljs bara till den 25.3, så det gäller att kasta sig på tåget ganska snart!
   Hälsar en som autoanställt sig själv på nämnda konditoris pr-avdelning.

   Radera
 2. Aj fan, att de utgår ur sortimentet så snart. Då är till att snabbt hitta på svepskäl för att boarda tåget. Å andra sidan misstänker jag att folk haft sämre anledningar att åka till kejserliga än att smaska bakelser.

  Din recension ovan gör ett besök på Ekbergs ännu mera oundgängligt. MÅSTE/FARA/DIT. (Tycker dessutom om maräng så också nostalgibakelserna hade slunkit ner utan knorrande.)

  SvaraRadera