onsdag 27 juli 2011

Holt och Bjon talar

Den norska juristen och författaren Anne Holt skriver under rubriken "En gång var han en annan" om terrorattackerna i dagens DN:
I dessa dagar talas det vackert om närhet, sammanhållning, omsorg och kärlek. Sanningen är att det finns tusen och åter tusen i Norge som aldrig märker något av detta.

Sanningen om Norge är att allt fler hamnar utanför. Allt fler blir psykiskt sjuka. Allt fler blir kriminella. Många invandrare känner sig alienerade och utstötta. Norge blir – i någon av våra många fasetter, så som alla länder är kalejdoskop av mångfald – ett mer slutet samhälle. Vi är helt enkelt inte så nära varandra som vi hävdar dessa dagar. Vi är långtifrån så egalitära som vi påstår. Kärleken till varandra, som nu blir så tydlig och viktig, är dessvärre alltför frånvarande för alltför många, alltför ofta.
Erkännandet av detta gör inte terroristens brott mindre. Anders Breivik har skulden, han och ingen annan, för fredagens oerhörda katastrof. Sådan han framstår i dag, 32 år gammal, förtjänar han alla de karaktäristiker han blir föremål för. Jag håller dock hårt på detta enda, detta allt överskuggande viktiga: En gång i tiden var han en annan.
Läs hela texten. Det är, tror jag, den här typen av tankegångar vi skulle ha behövt redan efter Myyrmannibombaren och allra senast efter de två skolskjutningarna i Finland, men bättre nu än aldrig. I konstaterandet "en gång i tiden var han en annan" ligger nämligen tanken att det - ja, faktiskt - kunde vara vem som helst som blev den där galningen. Vem som helst av oss, t ex jag. Eller du, för all del. Läs texten, vi behöver alla kloka resonemang.

Det är också en fröjd att se hur Sylvia Bjon på Zeitgeist argumenterar mot användningen av begreppet "mångkulturalism":
Rasisters bruk av ordet ”mångkultur” är alltså en avvärjningsmanöver för att dumskallar inte ska upptäcka att det handlar om rasism, om att man ersatt ordet ”ras” med ordet ”kultur”, och kommer undan med det.
Läs hela den också, gott folk.

6 kommentarer:

  1. Du berömmer Anne Holt men att du inte fattat vad hon skriver blir uppenbart när du framhåller citatet från Sylvia Bjon.
    Det är just såna formuleringar, sånt "hat", som riskerar skapa Breivikar.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst nåt av Bjon så jag lämnar henne därhän.
    Jag håller med om mycket av det Holt skriver om. Om vi vill minska risken för att liknande saker händer i framtiden behöver vi titta på hur vi agerar mot varandra. Vi är alla delar av det samhälle (även om jag bor i Sverige, vi har de fram- och baksidor som Norge har, om än i olika grader) där xenofobi finns.
    Jag vet inte om det ligger i översättningen men Holt förblindar sig lite för att vi föds som olika individer. Jag märker att jag stör mig på det, men jag vet inte om det har nån praktisk betydelse.
    I vilket fall...
    En sak jag tycker är fascinerande är förvåning som uttrycks av vissa att det som hänt kunde hända. Hur har man kunnat missa att potentialen funnits? Man kan se på nätet vilken ton som hålls, man kan uppmärksamma rapporter från t.ex. SÄPO eller andra säkerhetstjänster, man kan se vad som händer på andra håll i världen...
    Jag är bestört, sorgsen, arg men förvånad?
    Nåväl. Det viktigaste är vad vi gör framöver.
    Det kommer vara svårt och vi kommer misslyckas ibland. Det är bara att bryta ihop och komma igen.

    SvaraRadera
  3. Du inser att även mångkulturförespråkarna använder ordet mångkultur? Det blir svårt att hålla en debatt om den ena sidan inte får andvända samma begreppe som den andra sidan utan att bli kallade rasister.

    SvaraRadera
  4. Man kan inte kalla äpple för päron
    eller problem för utmanning
    mångkultur är den nya trendiga och politiskt korrekta ordet för rasism. Tips, varför inte sluta och ljuga för dig själv och inse att det är samma sak som BSS (Bevara Sverige Svenskt) alltså inga andra raser.

    SvaraRadera
  5. Ordet har blivit kapat av mångkulturens motståndare. Själv tycker jag mångkultur är bra, det gör tillvaron och samhället intressantare. Det är också en förutsättning för att jag ska kunna vara som jag vill. Jag förväntar mig tolerans av andra och då måste jag visa tolerans.

    SvaraRadera
  6. Hej Nils, Bjons text har en tuffare ton än Holts och raljerar en aning, men så kan det låta när man driver en tes. Jag uppfattar inte texten som hatisk, utan kritisk. Sen handlar texterna förstås om olika saker, Holts om själva problematiken och Bjons om retoriken, men jag uppfattar att de drar åt samma håll.

    korvmacka, ja, vi får hoppas att detta inte rinner ut i sanden nu. Så har det gått här i Finland, där chocken och sorgen lamslog var och en, men där de konkreta åtgärderna varit få eller inga.

    Niklas, såg precis att Sylvia själv svarat uttömmande på din välgrundade fråga!(www.zeitgeist.hbl.fi)

    Anonym: Jepp, och det suger att det ska vara så. Men man får lov att revidera sitt språk. Det är ett litet offer. (Och Sylvia argumenterar dessutom bra mot begreppet också i en harmlös kontext.)

    korvmacka: "Jag förväntar mig tolerans av andra och då måste jag visa tolerans." En fin, enkel livsregel. Tänk att det ska vara så svårt i praktiken.

    SvaraRadera