måndag 4 juli 2011

Nu ska vi sjunga - skandalen

När förmiddagen började bli het satte vi oss i skuggan, ungarna och jag, och öppnade den klassiska sångboken Nu ska vi sjunga. Ni vet kanske den där orange med tre barn på pärmen, utgiven på initiativ av Alice Tegnér? Elsa Beskow har illustrerat.
Jag gillar Nu ska vi sjunga mycket. Har som barn sjungit och sjungit ur den, men tydligen har tiderna förändrats för plötsligt upplever jag en miniskandal vid varje låt. Pojkarna är käcka och duktiga, flickorna näpna och väna. Kvinnorna är mammor eller gummor, främst mammor, och dessa är då rätt så ansträngda av moderskapet men ändå goa. Männen är stränga, målmedvetna och har gärna hatt.
Och glöm då inte negrerna! Alla barn gillar Familjen krokodil, men förälder 2011 får problem när hon snabbläser (innan hon sjunger):


I Niggerland händer ibland
att man får se på Nilens svarta strand
herr Krokodil, fru Krokodil,
och lille Krokodillelilleman.
[...]
Herr Krokodil, fru Krokodil,
och lille Krokodillelilleman,
de dra åstad, vandra i rad, till gamle niggerdoktor Pillerman.

Man får helt enkelt jäkligt hastigt improvisera nåt.
Visorna i Nu ska vi sjunga är hemskt fina som museiföremål, men hur gör man sen? Man vill sjunga dem, men inte stoppa ungarna fulla med värderingar från 40-talet. Visa mig gärna en politiskt korrekt visskatt. Aaahaha.

3 kommentarer:

 1. Nån sån kan inte finnas utan att bli tråkig. Se bara på dagens Bamse jämfört med 80-talets. Sjung friskt bara å diskutera sen. Vi har minsann diskuterat jämlikhet efter läsning av Lilla huset på prärien. Mamman kan säga endast en sak: -Åh, Charles.

  Fast man kan ju aldrig veta vad hon tänkte i sin blidhet. Och med vilka ihopbitna tänder hon sa sin replik.

  SvaraRadera
 2. I en nyare upplaga sjunger de om Afrikaland istället, så det har jag anammat. Fast i innehållsförteckningen står det fortfarande Niggerland..

  SvaraRadera
 3. Situationsdiktaren: "Åh, Charles!" Fantastico. Jag sjunger nog friskt och kan nästan ta könsrollsproblematiken men "Niggerland" är lite väl paha. Vill liksom inte servera det ordet.

  Anonym, vettu så improviserade jag faktiskt, "Afrikaland". Men det är ju också fel, "landet Afrika" liksom, suck. Men att det är fel i innehållsförteckningen! Jag lider med redaktören.

  SvaraRadera