onsdag 27 oktober 2010

Skriv bra, var snäll

Helsingin Sanomats bokbilaga har en artikel som passar New York-suktande bokstavsnördar perfekt. Anu Partanen har träffat en grupp publicerade och än så länge opublicerade författare kring 30 på ett bokkafé i Soho och i artikeln berättar de om sina tuffa villkor och stora drömmar. De sex författarna heter Justin Taylor, Emma Straub, Brian DeLeeuw, Emma Rathbone, Sara Marcus och Adam Wilson (att hålla utkik efter, menar jag). Bilderna är mörka, skuggiga, rika på bruna toner och intervjupersonerna ser just newyorkiga ut på det där mest sympatiska sättet. Som en intellektuell 2010-talsvariant på Friends-gänget liksom.

Emma Rathbone nämner att hon önskar kunna leva på sitt skrivande nån dag, "så jag till exempel kunde betala för hälsovård". Jo jo, det är ljuvliga New York, men det är också USA.

Under den stora gruppintervjun pratar elitförlagsmänniskan Carrie Kania om den amerikanska debutantens hårda bud men också om goda strategier: "Författaren måste ut och träffa folk. Det är inte bra att skaffa sig fiender, och att vara negativ hjälper ingen."

Skriv bra och uppför dig, alltså. Jo - säkert något korn av sanning där för social kompetens har väl sällan legat nån till last - men kan man egentligen säga så annanstans än just i USA?

3 kommentarer:

 1. jag är en New York-suktande bokstavsnörd och undrar således om du har någon aning om man kan få tag på den där bilagan även utan tidning eller efteråt (eftersom den tydligen utkom igår)?

  SvaraRadera
 2. Mitt hetaste tips är biblioteket. Kanske de i nån butik eller R-kiosk har kvar gårdagens nummer också?
  Husis brukar dela ut sin bokbilaga på bokmässan i Helsingfors (som pågår nu), Helsingin Sanomat har också monter där men vet inte om de delar ut bilagan. Man kan säkert fråga.
  Och - kommer jag på nu - eftersom du är bokbloggare kan du ju testa ringa HS-redaktionen och be om att få ett ex av tidningen. De har säkert en massa överloppsex som dräller där.

  SvaraRadera
 3. tack för tips, ska in på bokmässan i dag och ska kolla där och kanske hör av mig till redaktionen

  SvaraRadera