lördag 7 januari 2012

Ladies, alltså!

Har börjat läsa Ladies av Johan Hakelius och blev genast helt fast för i inledningen resonerar Hakelius så här:


Det är något alldeles särskilt med de engelska damerna. [...] Det märkliga är att de, trots att de på ytan kan verka helt oförenliga, ändå har något ogripbart gemensamt. Ni kan pröva själva. Tag fram ett fotografi som föreställer drottning Victoria.Till exempel när hon sitter i sitt indiska tält iförd högklippt klänning i sorgens svart och undertecknar statspapper. Tag sedan fram en bild på Vivienne Westwood från något cocktailparty iförd en helt genomskinlig klänning och inget därunder. Lägg bilderna bredvid varandra och ta ett steg tillbaka.Visst är det märkligt? Det finns något viktorianskt över Vivienne Westwood. Och det finns något punkigt över drottning Victoria. De kommer alldeles uppenbart från samma familj.


Är svag för paralleller som den här. Mycket.

6 kommentarer:

 1. Har hemma. Liksom pendangen Döda vita män. Lyssnar gärna på Hakelius när han är Spanare i P1.

  SvaraRadera
 2. Vet inte vad jag tycker, för allt jag ser är drömrummet som drottningen sitter i. Inredningsdrömmen.

  SvaraRadera
 3. Javisst! Underbart! Har just nu en liten dragning till den engelska landsbygden. Vet inte varför. Men kanske jag borde dra på mig något Westwoodskt och dra iväg till Robin Hoods bay med Viktorias. Får väl vänta till sommaren för att inte frysa ihjäl bara.

  SvaraRadera
 4. Underbar bok, liksom Döda vita män! Intressanta personligheter genom vilka man inser hur vardagliga de flesta människor i ens omgivning är...

  SvaraRadera
 5. Bokbabbel och Ulla, gratulerar!

  Lovisienstadt, lite öppet kanske? Men annars Klass såklart.

  Situationsdiktaren, det är något i luften. Känner också dragning till engelska landsbygden, och det är ovanligt för mig (vanligt ju i allmänhet dock).

  Anonym, ja, helt lovely!

  SvaraRadera