måndag 2 januari 2012

Åttiett, kom tillbaka

Vidare om Lego och könsroller:

Fru Collins tipsade mig om Legos nya serie för flickor, Lego Friends, som marknadsförs med sån här text:


Meet Mia, Emma, Andrea, Stephanie and Olivia, who hang out in the café, have barbecues in the backyard, go to the beauty parlour and play with their pets together. Mia loves animals, Emma lives for fashion, Andrea’s going to be a star, Stephanie throws the best parties and Olivia keeps them all organized.
Olé! Märk särskilt legoflickans fysionomi. Det är ju klart - flickor kan ju inte se ut som fyrkantiga legogubbar heller. Fru Collins skriver i sitt tipsmejl att det dessutom inte finns just någonting att bygga i de här paketen, vilket väl får ses som skandalöst eftersom det marknadsförs som lego.

Som kontrast och lisa, Legoreklam från -81 (cirkulerar nu på Fb):


7 kommentarer:

 1. Var har fru collins fått det att det inte är nått bygg i Lego Friends? Är ju _minst_ lika mycket bygg som i Lego City.

  SvaraRadera
 2. Tack Finsalongen och Fru Collins för att ni bekräftat det som jag också tänkt. Jag byggde kanske inte så mycket med Lego ännu 1981, men nog ett par år senare och då var det nog annat än grillfester och skönhetssalonger som konstruerades. (Ännu några år senare var jag visserligen värdinna för barbiedockornas grillester o.dyl., men det var nog senare. Och då var det ju jag som sku bygga deras bord, stolar osv. i alla fall. Tur att jag lärt mig det med lego...)

  Och jag är så glad över att vår dotter fick Lego Creator av sin morbror med familj. Med den byggsatsen kan man dessutom bygga tre olika byggnader av samma bitar, vilket fick hela familjen att samlas över samma legosats en hel eftermiddag.

  Tjohej för att få vara skapare i stället för ja, vad ska man nu kalla Emma, Andrea, Stephanie och... ja, jag glömde den fjärdes namn och orkar inte skrolla upp. Mina händer är alldeles för trötta av allt byggande, konstruerande och skapande...

  Jolin

  SvaraRadera
 3. Hoppet lever: http://youtu.be/-CU040Hqbas

  SvaraRadera
 4. Och så kontexten: http://thesocietypages.org/socimages/2012/01/02/little-girl-out-analyzes-her-dad/

  SvaraRadera
 5. Johan, är det? Tycker det är ganska mycke bygg i Lego City. Fina saker på din blogg, förresten!

  Men Jolin, du är ju upphovet till denna diskussion här i salongen, kommer jag på! Glad att din flicka fick Creator, de är jättefina, och just det där med tre olika är helt gyllene.

  Moralisten: Herregud så fint! Och extremt bra uttryckt i kontexten om asymmetrin.

  SvaraRadera
 6. Men de facto ser ju the hangouts ut som transvestiter med en väl synlig penis genom kjolen.

  SvaraRadera
 7. Anna: Japp. Det är hus, bilar, båtar, flygplan etc. etc. och de ser inte annorlunda ut jämfört med motsvarande i Lego City.

  SvaraRadera