Två, nej, tre saker har nu förhöjt julstämningen radikalt i detta vattkoppiga hushåll!
Ett. Att nu fem bast går och längtar så innerligt efter julgranen. Inte klapparna, utan granen.
Snart tre bast går för sin del omkring och sprider julstämning genom att benämna allt med prefixet jul-. Julkoja, julstol, julgurka. Gillar barnens infallsvinkel skarpt.
Två. Dagmar är satt på burk! Sillen Dagmar, en traditionsrätt i den adliga familjen af Friman, är ett måste på julbordet. Har lärt mig laga den, lagade den idag, den var så snygg i sin Freshonaglasburk att jag umgicks med tanken på att fota den och lägga upp den på Facebook. Två bra saker med sillen Dagmar: smaken och namnet. DAGMAR. Kan det bli snyggare?
Tre. Det skira vita snötäcket. Ursäkta klyschan, men så är det.
Det nya året
17 timmar sedan
Vill absolut veta mer om sillen Dagmar!
SvaraRaderaJust det, varifrån kommer namnet?
SvaraRaderaUlla, det ska du få:
SvaraRaderaHela sillar rensas och blötläggs över natten (i receptet står 14-18 h men räcker med kortare tid, blir nästan bättre)
filéa, skär i cm-breda bitar
varva i nämnd ordning rödlök, sillbitar, vit- och svartpeppar, finklippt dill & gräslök (mycket!), gräddfil.
rör om. låt stå och mysa ihop sig i ett par dygn. Dagmars kärvhet och godhet är svåröverträffad!
Lotta: Vet inte riktigt, men tror att namnet kommer från en storm Dagmar som härjade på 1700-talet medan en god sill rördes ihop.
Ulla ännu, sillen ska ju skinnas också förstås före blötläggning.
SvaraRaderaVarva OCH rör om? Låter lite motsägelsefullt. Gissar på att allt ska blandas eftersom det är gräddfil i den. Här är saffransill och citronsill storfavoriter, men årets etta hette örtsill och innehöll thaibasilika. Senapssill går också alltid åt, men chilisillen kom denna gång på sista plats.
SvaraRaderaDu har rätt Ulla, helt motsägelsefullt. Det råder lite förvirring kring det här med hur det ska varvas och om det ska röras. Mitt förslag är att man varvar och sen rör man om just före servering!
SvaraRadera