måndag 12 december 2011

Ribbing hjälp

Vad säger etiketten om de där stavarna i mataffärn som man kan använda till att skilja på egna och andras inköp med?
Det vet jag int. Upplys mig gärna. Jag trodde att man tar en sån där pinne och lägger den på bandet om det behövs, men börjar nu fatta att det finns ett eget regelverk också för detta. Har på känn att regeln lyder: Lägg pinnen efter dina uppköp så den som kommer efter dig kan börja rada upp sina HK Bleu asap.


Senast idag fick jag svets för att vara okunnig i regelverket. Besökte närköpet tillsammans med två ganska oregerliga barn som dessutom hade pantat flaskor och hade varsitt kvitto att överräcka i rätt stund. Då kom en tant och körde på mig med sin kundvagn där jag stod och skulle betala samt övervaka kvittoöverlämning (stod väl snäppet för långt till höger eller pratade kanske nån svenska). Sen hade jag ju glömt lägga den där pinnen på bandet så kassan visste inte var gränsen mellan våra inköp gick och då tog det eld i tanten med kundvagnen som alltså meddelade på sitt charmigt spontana sätt att "MAN KUNDE JU FÖRSTÅS LÄGGA PINNEN EFTER SINA UPPKÖP. DET KUNDE VARA HELT JÄRKEVÄÄ" [förnuftigt, vettigt, men vill skriva det finska ordet här eftersom det rätt använt låter ganska aggressivt].


Här skulle det ha varit plats för genmäle, men eftersom jag inte känner till etiketten kunde jag ju inte säga något, bara fejda fåraktigt.


Så - är det så att en god medborgare alltid lägger upp pinnen på bandet efter sig och att man aldrig ska behöva lägga pinnen framför sig? Och är det här något alla människor utom jag känner till?

11 kommentarer:

 1. Tja, brukar nog lägga pinnen efter mina egna varor. Men då är jag också orimligt rädd för att bli tillrättavisad av charmiga, spontana tanter.

  SvaraRadera
 2. Det var lite det där jag hade på känn. Gulp. Ska genast göra bättring.

  SvaraRadera
 3. Jag radar alltid upp alla pinnar som finns att tillgå på alla håll och kanter.
  För säkerhets skull liksom, även om jag är övertygad om att det är precis lika irriterande att placera ut fem pinnar som att inte lägga nån alls. (fast lite roligare.. )

  För övrigt anser jag att det är en hjälpande hand att placera pinnen bakom sina inköp, inte en oskriven regel.

  SvaraRadera
 4. Kan meddela att på nederländska står det "Volgende klant" på pinnen. Ifall det är till någon tröst.

  SvaraRadera
 5. Jag önskar att jag inte hade tänkt så mycket på det här. Jag menar, livet är kort etc.

  I hemlighet tycker jag att det är lite aggressivt att lägga en pinne efter mina egna varor ("du ska inte tro att du kan få mig att betala för dina varor, samhällsfara!"), men den som kommer efter mig når inte att ta en pinne om inte expediten skjutit iväg den hårt på pinnhyllan, så officiellt tycker jag att det är artigast att göra det själv.

  SvaraRadera
 6. Roligt skriven text! Fråga Ribbing vettja! Jag har i flera år drömt om att sända in ett spörsmål till denna etikettens guru. Själv tycker jag att det är lite flytande gränser och vardagens flyhänta dans som gäller vid snabbköpets rullande band.
  Intressant om det aggressivt ljudande järkevää!. Funderar på om det finns något liknande begrepp som kan snäsas på svenska. Kanske: (tänker på snitsig rikssvenska) "tänk på att andra också ska..."

  SvaraRadera
 7. I det här fallet känns det ju lite som att oberoende vad som är kutym och etikett och trevligt så var nog du den som gjorde mindre fel i sammanhanget... Men man kan tänka som så: hon har säkert ett mindre euforiskt liv än du. Så du vinner hur som helst.

  SvaraRadera
 8. Jag är som Sylvia, radar upp pinnar på alla håll och kanter. Mest för att jag är som Nina, rädd för tanter.

  SvaraRadera
 9. Lite generad över min hyfslucka lovar jag härmed att ALLTID lägga pinnen (eller flera pinnar) efter mina uppköp på bandet. Lovar därtill lära mina barn göra lika. Det här är ju riktigt pinsamt!
  Men TACK för alla kommentarer!

  Sylvia: JA. Det är ju en hjälpande hand, nu fattar jag det, tidigare har jag varit mest tanklös plus kanske tänkt lite som Moralisten, att det är en småaggressiv handling. Och när jag haft mycket varor elöler allmänt kaos rått på bandet har jag använt pinnhelvetet.

  Cecilia: Ja! Gillar "VOLGENDE KLANT".

  Moralisten: Som ovan! Jag har alltså haft aggromisstanken, ämnar nu överge den. Gör lika?

  M. Lindman: Tack! Tror jag får närma mig Ribbing med nån snärtigare fråga dock, den här besvarades ju galant av damerna i finsalongen ... in rikssvenska översättning är bra! Men just den här tanten var kanske inte snorkiga sorten, mera fem före att flyga på mig, rätt ruggig, hon hade valt orden annorlunda på svenska ... men hur, det är frågan.

  Ida-Lina, just så försökte jag tänka. Är man så arg att man måste buffa folk med sin kundvagn har man det nog inte så kul.

  när det börjar, nu är jag en av er!

  SvaraRadera
 10. Fastän jag jobbat i matbutik i flera år så vet jag inte om det finns någon regel. Jag tror att alla lever i föreställningen om att det finns en regel, ungefär hälften tänker att det är den andres ansvar att dra gränsen, och hälften tänker att det är ens eget ansvar. Därav alla missförstånd och tillmälen. Som kassörska är man dock fri från ansvar.

  SvaraRadera
 11. Tycker mkt om physalisstatistiken. Den är på ngt sätt trösterik.

  SvaraRadera