måndag 24 september 2012

En text som ej dör koketteridöden

Alla tankar är antingen ointressanta eller hemliga.
Tystnad, ditt namn är DER FEINSALOON.

Men en sak i alla fall:

Karolina Ramqvists roman Alltings början är redan nu en klassiker i salongsbiblioteket. Som jag njöt av att läsa den. Jag njöt av Ramqvists okonstlade språk som är som vatten ungefär, jag njöt av nittitalsskildringen. Och jag håller fortfarande på med följande analys: Hur gör Ramqvist, rent konkret, för att hennes text inte ska dö koketteridöden? Hon skriver ju om hur alla vill vara med "Saga", hur alla vill ha henne, ligga med henne och umgås med henne och bjuda henne på fest, hur alla tycker hon är vacker, hur alla tycker hon är cool och intelligent, hur hon bor i Frankrike --- Och det blir inte alls odrägligt.

Bonus: På ett kafé i Helsingfors jobbar en ung kvinna som ser ut som Karolina Ramqvist på omslagets ungdomsfotografi. Hon är att gratulera.

3 kommentarer:

 1. Hurra, fick idag mejl från bibban att min reservation anlänt! Måste imorgon börja läsa Ramqvist! Jag gillade inte alls Flickvännen så är mycket nyfiken på denna som jag hört så mycket gott om.

  SvaraRadera
 2. Softy: Tips! Försök nolla dina förväntningar. Det här är en bok som liksom är lågmäld, man läser den i hemlig stämning och jag tror man läser den ganska olika.
  Försök låtsas som att du aldrig hört om den, ok? Tror den är bäst då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart tips. Tack, ska försöka göra så...

   Radera