söndag 1 april 2012

Pojkar är också häxor!

Vad är nu det här med att pojkar helt plötsligt inte ska klä ut sig till påskhäxor?
De ska tydligen vara harar eller björnar eller någon helt obefogad spindelman. Eller så är alla flickorna häxor på dagis medan pojkarna inte är utklädda alls.
Sorg.


Det här är nytt. Förr i tiden, alltså i min barndom och enligt ryktet också långt efter det, var det självklart att alla kön klädde ut sig till just påskhäxa vid påsk. Jag tror inte ens att vi tänkte på att påskhäxan skulle ha med flickåpojkproblematik att göra när jag var barn. (Själv vägrade jag av någon anledning ha målade kinder och kajalfräknar men pojkarna i gruppen var målade i face, det vet jag för jag har fotobevis så det är inget nostalgiskt påhittat minne.)


Ni som har söner: låt dem vara påskhäxor! Uppmuntra dem till det! Inte för att ni som föräldrar ska få känna er som genushjältar, utan för att barnen ska få uppleva den karnevalistiska glädjen i att klä sig i kjol och huckle och bli en annan för en stund; bli en häxa till påsk, fri från någon som helst latmanskönsroll. 

9 kommentarer:

 1. I våra trakter var nog oftast pojkarna harar eller kattor. Men häxa gick nog också an. Alltså Påskhäxor. Inte Halloweenhäxor.

  Skulle jag våga så skulle jag säga till de Halloweenklädda barnen (de som ringer på) att "man inga foor någå karos här om man inga e klädd som en påshäxa, hara elder katt.

  Men det är ju inte ungarnas fel att de har pantade föräldrar som klär dem som spindelmän. Om ungen (mot förmodan vägrar klä sig som man ska så kan den ju hållas hemma.

  Och ps. Här blir man varje år lika förvånad om det dyker upp någon redan på palmsöndan. Ännu. Syrran säger att det verkar dö ut i Pargas så småningom då folk inte vågar chansa på vilken dag som nu var den riktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för hu så pinsamt att vara utklädd och ringa på hos folk fel dag.
   Istället skulle man väl kunna utvidga saken och göra det till ett överraskningsmoment vilken dag i stilla veckan man ringer på utklädd till häxa?
   Och förresten så tycker jag absolut du ska börja säga "man foor inga någå karos här om man inga e klädd som påskhäxa, hara elder katt"!

   Radera
 2. Vad snabbt det går. Alltså, vad har hänt med alla trollkarlar? De fanns i högar på mina ungars dagis. Harry Potter liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast alltså jag tänkte att det var just häxa man sku vara även om man var pojke. Att så queer!

   Radera
 3. jag undrar också hur det blivit så
  för några år sedan fick vi besök av två killar som skulle föreställa påskhäxor, den ena var trollkarl, minns inte vad den andra var... men kjolar och hucklen hade dom inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du nästa gång ska svara som Situationsdiktaren ovan!

   Radera
 4. Tjohej! Fru Finsalong, jag kan glädja dig med att Niclas i Buu-klubben igår hur naturligt som helst talade om att alla barn kan klä ut sig till påskhäxor. Inget kön specificerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! Glad för den här rapporten!
   Vi som ALLTID tittar på Buu-klubben missade det just igår, men ELOGE till Niclas! Och till hela Buu-klubben för den delen.

   Radera