onsdag 25 april 2012

En frisk galning?

"Varför skulle 77 norrmäns död förhindra eller motverka en islamisering av Norge?" frågar Lars Hertzberg på sin blogg Betänkligheter angående Breiviks tillräknelighet. 


Hertzbergs inlägg är ett av de mest relevanta jag läst, inte minst för att han resonerar i de banor som man hamnar i när man över ett glas vin sitter och säger: "Men jag fattar int, om han inte visar någon ångest alls över det han gjort, hur kan han då kallas frisk?"


"Han var inte upptagen av tanken hur han bäst kunde motverka en islamisering av Norge, han var upptagen av att använda hotet om en islamisering som en förevändning för massmord. Det är framför allt därför jag finner det svårt att tro att han var vid sina sinnens fulla bruk", skriver Hertzberg.

2 kommentarer:

 1. jag tycker det hemska är just att både massmördaren, hans eventuella beundrare (finns säkert bland nazisterna) men också den stora allmänheten tycks vara ense om att det vore bättre att han döms som tillräknelig. då tror åtminstone jag att den stora massan har fel i det här fallet. jag tror det beror på att man har för milda bilder av hur psykiatrisk tvångsvård för grova missdåd riktigt ser ut..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du kan ha rätt, elaka.
   Inte för att jag själv heller vet hur sån vård kan se ut, men knappast som en picknick under blommande äppelträd.

   Radera