tisdag 17 april 2012

Efter amfibierna, det som kom sen (Bulevarden)

Familjemord på Bulevarden och jag skriver om döda grodor?
Jag har inte tänkt ordentligt tragedin på Bulevarden (pappan dödade sina två små barn och mamman) förrän igår kväll och det hände i fredags. Har inte hunnit/hängt med och förresten sjunker sånt inte in hur som helst.

Det har tydligen blivit en finländsk lösningsmodell det här med att inte bara ta livet av sig själv utan också döda familjen. Eller att bara ta livet av familjen. Läste också nyligen en liten rapportering från rättegången med Degeröpappan som mördade sin fru och sina två små barn i början av året.
Nu saknar han sin familj.

Jag vet inte exakt vad man ska säga om det, men det finns massor att säga om det. Det som hände är inte onämnbart, det är inte oförståeligt, det är inte otroligt. Det är ett symptom som bara politiska medel rår på. Det är verklighet och samhällsanda och det hjälper inte att låsa om sig.
Samhällsandan har nyckeln till ditt hus.

7 kommentarer:

 1. Yle skriver förresten intressant om just det här med "en ny typ av familjemord">

  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=243010

  SvaraRadera
 2. "Nu saknar han sin familj" och samhällsandan, som på nåt vis också tillåter att man kan säga det högt efteråt. Hur tänker man sig att folk ska reagera på det? Stackars dig? Möjligt att repliken är lösryckt ur nåt sammanhang, men det finns inget sammanhang som kan förklara ändå. Däremot behövs flera höga röster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, flera högre röster och nolltolerans (hur det sen ska gå till) mot våld i hemmen. Och vård av mansbilden! Aktiv mansbild.

   Radera
 3. Alltså I don’t know. Jag vill inte ens känna efter. Jag tror att det skulle bli så svart och tungt i min själ om jag började föreställa mig alla de barn i Finland som bara under de senaste åren har blivit brutalt mördade av någon av sina egna föräldrar. Jag stänger den här dörren, vill inte ens försöka förstå, inte ens försöka hitta förklaringsmodeller. Kanske fel av mig, men lättare, så jävla mycket lättare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I don't know heller, Mathias. Tror det kan vara helt okej att stänga just den dörren. Men hur gör man det?

   Radera
 4. bra skrivet! oavsett hur (eller kanske precis just PÅ GRUND AV hur) fruktansvärda dom här morden är behövs samhälleligt tänkande/handlande. vad är det som kommer till uttryck här? svåra saker.

  SvaraRadera
 5. Ja, det skulle t ex kräva en "prata om det"-kampanj. Inte bara "rapportera om det" och "förfasa dig över det" och "låt dig skrämmas av det".

  SvaraRadera