tisdag 7 maj 2013

Dramaturgigurutips?

Här går man och funderar på dramaturgins lagar. Hur lite hårda fakta man har om dem, och hur mycket hårda fakta man skulle önska sig om dem. Jag är helt beredd att underkasta vad som helst dramaturgisk disciplin, för det är bara de lagarna som kan rädda skrift som hotar haverera. En aldrig så intuitiv och "organisk" text kan kläs av och bli en byggnadsställning, och det är den konstruktionen som måste fixas när saker inte funkar, det hjälper inte att brodera. Så är det bara, det är jag efter fältstudier och empiri säker på.

Så: Har någon tips om dramturgiguru som skrivit läsvärd bok i ämnet?

*
Det har för övrigt börjat rasa in spämkommentarer här i salongen, den är lite nerlusad, jag får tyvärr ta tillbaka robotkontrollen. Upp till bevis nu! Bevisa att du inte är en robot!

8 kommentarer:

  1. I am not a robot.
    Jag upptäckte en urgammal dramatikbibel för något år sedan och har använt den i undervisning. Den är som tåget. Man kan bli väldigt irriterad, men sen finns där det där kornet av absolut dramaturgisanning. Gäller främst dramatik alltså, men den har hjälpt, på olika sätt. Lajos Egri: The Art of Dramatic Writing. The basics. In American. H. Malin

    SvaraRadera
  2. Tack Malin! Det är exakt nånting sånt här jag var ute efter. I am gonna hunt this book down!

    SvaraRadera
  3. Svensk dramaturgibibel: Mats Ödeen, Dramatiskt berättande. Gav mig väldigt mycket insikter, trots att den ibland kändes väldigt... folkhögskola och 1980-tal... eller på något vis pretentiös... Men läste igenom hela och det var givande! Exemplen som tas upp är tyvärr oftast pjäser (som jag inte har sett eller läst), men ändå lärde man sig mycket.

    SvaraRadera
  4. den finns på vanliga bibban! malin

    SvaraRadera
  5. Sen kan du låna den till Västis. Jag är så störd över den nya dramaturgin med sporten i ett allt för tidigt skede av handlingen.

    SvaraRadera
  6. Ett orobotligt tips är Plot and Structure av James Scott Bell?

    SvaraRadera
  7. Släng upp karaktären i ett träd, Kasta stenar på hen, Plocka ner ur trädet. Treaktstruktur a la Aristoteles. Ofta begagnat. Mycket robotaktigt. Så börja med att plocka ner hen i stället. Samt understöder tipset om Plot and Structure. Eller youtube klipp med Dan Wells om 7point structure.

    SvaraRadera
  8. Situationsdiktaren: Aj? Låter bakvänt det det där! Undrar vad dramaturgigubbarna skulle säga om det!

    när det börjar: Inte heller den kände jag till från förr. Tack för tips!

    Mia, all dranaturgi är väl begnagad, är det inte det som är själva pointen liksom?

    SvaraRadera