torsdag 16 maj 2013

Utanför grillas korv, författaren tänker genast på apokalypsen

Sällan eller aldrig blir det att ångra att man ansträngt sig lite och dessutom lyckats få sina snälla föräldrar att barnvakta så man kan gå på något kulturevenemang på kvällskvisten. Igår t ex fick jag äran att vara avec på Blaue Fraus pop up art house-invigning och åh vad det satte igång hjärnan. Dagens diskreta hängighet vägs lätt upp av att man fått gå till ett ställe och liksom uppleva, stirra och vara där.

Och se, genast på morgonen fastnar en fin fisk i sinnets håv. Det är den silverglänsande siken Lindman som skriver om en reportagebok på ett sätt som säger åtskilligt om skrivande och om de problem ett alltför litterärt grepp i fel sammanhang kan resultera i:

"Problemet är att Jönsson projekt blir litterärt på fel sätt, vilket gör att beskrivningen blir svår att ta till sig. Han åker till olika ställen i Sverige, platser som vanligen betraktas som avkrokar, ställen som på olika sätt befinner sig utanför strålkastarljuset. Han träffar människor, hänger på pizzerior och strövar runt. Också det här kunde ha fungerat, under rätt förutsättningar. Jag menar, syftet är ju behjärtansvärt. Men det som stör mig i boken, och det är något helt genomgående, är att när Jönsson ger sig ut på landsvägarna, när han sätter sig i den lokala baren och snackar, är det som om varje detalj lyfts upp och ringas in tills varje fenomen, varje samtal och varje landskap blir ett slags metafor för dagens Sverige. (...)"

"I en typisk scen sitter Jönsson på ett vandrarhem i Haparanda. Utanför fönstret grillar ett ryskt par korv. Jönsson tänker genast på apokalypsen. I de här sammanhangen framstår boken inte som ett strövtåg där Jönsson vaket och lyhört följer med vad än som kommer emot, utan snarare blir beskrivningarna väldigt kalkylerande, som om varje bit ska passa in i hans essäistiska mönster (...)"

Tänker nu lite på val av grepp, varsamhet med det litterära, benämnandets ansvar, stilens betydelse, röstens vikt. Man kan ju sampla ihop vad som helst enligt sina egna syften och få det till vad som helst annat, den faran. "Utanför fönstret grillar ett ryskt par korv. Jönsson tänker genast på apokalypsen."
Sånt kan man till exempel se upp med. Dagens lärdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar