torsdag 1 november 2012

Att portionera sin uppmärksamhet

Med mitt huvud var det så för ett tag sedan att det kokade i det.
Jag slutade gå in på Facebook och Twitter och nu sjuder det bara lite försiktigt här i huvudet. Det gick på ett par dagar. Det är så skönt.

Ibland umgås jag med paranoida tankar som går ut på att Facebook etc är ett medvetet sätt att göra folket upptaget med oviktigt, att göda folkets narcissism och bekräftelsebehov och förhindra det från att vara besvärliga i praktiken.
Sen är jag inte tillräckligt utvecklad i min paranoia för att lista ut vem som ligger bakom den stora planen. Men jag blir mer och mer övertygad om att man måste fostra sitt sinne, för det vill ju bara ut och ha roligt hela tiden, ingenting skulle bli till nånting om sinnet fick som det ville. Sinnet vill att alla ska tycka om det, sinnet vill förlusta sig och ha ständiga kicks. Som sinnets ägare måste man ge det struktur, gränser, regler. Sinnet behöver ha någon som leder det. Sinnet vill inte vara i Word, det vill vara i www-köken och röka tobak under köksfläktar. Sinnet gör en utmattad om man inte är dess master.

Med vänlig hälsning,
omodärn (som dock finns kvar bland bloggarne och Instagram)

8 kommentarer:

 1. Milde tid, så bra skrivet! "Sinnet vill inte vara i Word, det vill vara i www-köken och röka tobak under köksfläktar." Jag som precis satt och undrade varför det inte blev till något med dagens arbete, emedans tiden nog gick åt till att surfa på FB och på alla bloggar jag känner till.
  Jag borde definitivt också ta en sån där www-paus och lite börja bli min egen sinnesledare. Förargligt många månader har gått åt till att åstadkomma absolut ingenting.

  SvaraRadera
 2. kunde inte instämma mer. h. Malin-inte-mästare-över-sitt-sinne

  SvaraRadera
 3. Mycket bra beskrivet! Ah, jag är omodärn. Twitter ger mej stress och fb gör mej blyg. Jag är en blogg, instagram och ärtsoppa på torsdagar kinda' girl.

  SvaraRadera
 4. Så bra formulerat Anna, så tycker jag med. Twitter och Facebook får nog vara även framgent, för min del. (Och klarar sig nog utan mig...)

  Hej förresten, det var ju ett tag sedan nu!

  SvaraRadera
 5. absolut, jag har för tillfället en bok som jag bara har fått tag på som pdf som jag försöker läsa på datorn, men det kliar hela tiden i fingrarna att ta pauser och titta att det inte har hänt nåt på facebook. det kräver karaktär att stå emot. och bara läsa, läsa och försöka förstå på djupet!

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte på en arbetskompis här om dagen. Hon är diakonissa och de dagar hon hade mottagning kunde det bli dödminuter mellan kunderna. Dem använde hon till att brodera korsstygn. Lätt att ta fram och lätt att lägga undan så fort nån kom in på mottagningen. Undrar om hon fejsbuckar idag i stället? Synd på vackert handarbete i så fall. Fler borde sy korsstygn i stället.

  SvaraRadera
 7. Kontinuitetsvägararen, "bli din egen sinnesledare", det låter ju bra! Lite sinnesjukdom och äggledare över det uttrycket!
  Ta Fb-paus, det räcker långt tror jag. Finns coolare sällskap. Kommer du förresten ihåg det där underliga gemet (?) som dök upp i Word förr i tiden? Det som ville hjälpa en? Eller har jag drömt? Kändes lite som sällskap.

  Malin, ack Malin. Jag tycker dock att du verkar åstadkomma en hel del.

  Pia - ja, jag blir också blyg av Fb! Nånstans stod det att Fb-skriverier är detsamma som att ställa sig på en scen på ett torg och skrika ut sin tes. Efter det har jag inte velat säga något alls på Fb. Brr.

  Tack Ola - och hej! Roligt att du uppdaterar din salong nu, läser med behållning! När skjutsar du mig till Systemet igen?

  elaka bloggaren, just sådär, man blir kicksknarkare och orkar inte läsa mer än två meningar förrän det börjar krypa i en av abstinens. Pinsamt.

  Åkerhyddan: Jag har också tänkt på de goda effekterna av att stirra i väggen. Ingen stirrar i väggen ens längre?

  SvaraRadera
 8. Skjutsar dig till Bålsta i "Råttomobilen" (numera en snart lika ömkansvärd Mazda...) närhelst du behöver fylla på i glaset. (Så får Ingmar & Arne fixa kexen och osten...)

  Tack för Finsalong och behållningskomplimang - jag säger detsamma!

  SvaraRadera