tisdag 27 november 2012

Tietäväinen-Lynch Empire

Röman efterlyser erfarenheter av barns mardrömmar och det fick mig att erinra mig vad serietecknaren Ville Tietäväinen berättade om sitt nya projekt på Vasa littfest för ett par veckor sedan.

Tietäväinens femåriga dotter har haft mycket mardrömmar och Tietäväinen kom på idén att börja skriva ner dem. Senare bad han dottern teckna drömmarna. Det är på dessa teckningar den nya serieboken kommer att basera sig, och i bakgrunden finns också en intressant hypotes: Tietäväinen tänker sig att mardrömmarna hos 3-6-åringar är det närmaste vi kan komma den västerländska kollektiva undermedvetna skräcken.

Hypotesen är säkert mycket diskutabel, liksom metoden, men Ville Tietäväinen presenterade några av dotterns teckningar och tro mig, de var mycket lynchesque.Bild ur Inland Empire av David Lynch.

5 kommentarer:

 1. Ååh.

  Minns bara en enda tydlig mardröm från det jag var fyra år. Vi hade just flyttat därför kan jag veta att jag var fyra. Det som jag upplever att är lite mysko med den är att jag drömde att det satt två MÖRDARE i baksätet på mammas bil och jag satt framme bredvid mamma. MÖRDARNA försökte hacka oss i ryggen med KNIVAR. och vi måste luta oss framåt för att de inte skulle räckas.

  Alltså det myskoga: Hur visste jag att det fanns MÖRDARE? som använde KNIVAR? Jag var fyra år.

  Aj jo en annan mardröm kom jag också på. Drömde att syrran som kanske var 1,5 åkte upp för en rulltrappa och fastnade och åkte in under heltäckningsmattan där uppe. Det blev en stor bump där hon låg.

  Det som också är intressant med mardrömmar och ålder är att skräcken är exakt likadan då man var liten som nu som vuxen. beroende vad man drömmer är känslan av skräck den samma.

  SvaraRadera
 2. En bekant berättade förresten att hennes barns enda mardrömmar handlar om att nån stjäl deras godis. De våndas och ropar högt: -Vem har tagit mina karkkin!

  I-landsmardröm?

  SvaraRadera
 3. Åh! Det låter som ett otroligt spännande projekt, vill läsa, vill se bilderna!

  Den lille drömde i natt att det kröp in stora maskar med många ben under hans täcke. Odjuren hade dessutom gjort hans täcke alldeles vått.

  Stackarn, han faktiskt vrålade av skrek mitt i drömmen, just innan han vaknade.

  SvaraRadera
 4. Jag kunde som liten drömma att jag vaknade mitt i natten och hörde hur nån släpade mattor och slaskämbaret från köket ner i trappan i mörkret.

  SvaraRadera
 5. Sitautionsdiktarn, just det där är så intressant, hur kunde du 4 bast veta att mördare och knivar är skräckiga? Jag minns samma sak från den åldern. Jag var helt besatt av brödkniven faktiskt. Mysko.
  Men hej godisdrömmar ...?

  Nickby-Röman, maskar under täcket, ormar, larver - också en sån där elementär skräckgrej. Mycket fascinerande.

  Men Sebastian, hu. Det där är obehagligt deluxe. Städande spöken ... Usch.

  SvaraRadera