måndag 19 maj 2014

Om en musikvideo

Och jag som var så till mig över världens bästa musikvideo, ni känner kanske till den, den med en flicka i lågstadieåldern som dansar i en sjabbig lägenhet - videon delades ymnigt på sociala medier nyligen. Själv har jag också rekommenderat den i ivriga mejl, talat om den, tänkt på den, den är så stark. Flickans dans är oerhörd. Hon är så begåvad, så skicklig, så BRA. Jag tänkte att videon var feministisk på ett intressant sätt. Sann och rå.

Sen visade jag den för en person som genast, efter bara några sekunder, sa: "Men minns du inte Uppdrag granskning om pedofili?" I programmet får man t ex veta att flickors helt oskyldiga gymnastikvideor är populära bland pedofiler. Hur bra är inte den här videon då i pedofilers tycke?

Där hade jag överhuvudtaget inte kopplat. Men nu såg jag ju det: det riktigt onödiga att flickan i videon är klädd i hudfärgad trikå så att hon ser naken ut, att hon bär porrperuk. Hon kunde vara klädd i, säg, svart danstrikå och ha sitt riktiga hår, ingenting av styrkan skulle gå förlorat, det är jag säker på. Kanske videon i alla fall hade kunnat läsas lite hur som helst, men blicken i videon hade nog varit en annan. Nu när jag fått syn på det inte ifrån det: Här sexualiseras ett barn. Vem är egentligen avsändaren? Och vad menas - egentligen? 

Här går man med sitt "kritiska öga" och förfasas över alla äckel på nätet och så ser man ingenting. I en god värld skulle videon inte vara ett problem. Men i en god värld skulle den heller inte ha gjorts.


9 kommentarer:

 1. Jag måste tänka mera på det här, titta på videon igen, för jag är inte säker på sexualiseringen. Det att äckel sen tycker att hon eller gymnastikflickor är sexiga (urk) är nåt annat som inte ska läggas på flickorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte lägga något på flickan i videon (som gör en sjukt bra grej) eller på flickor i allmänhet utan på producenterna, dvs ett gäng inflytelserika människor med pengar som tänkt igenom varje detalj.

   Radera
 2. Så tänkte jag ju nog, formulerade mig klantigt -- i musikvideon är det förstås kapitalet som bestämmer. Synd är det dock om det blir så att gymnastikflickorna "inte bör" göra sina filmer för att det finns pedofiler, så där som att småbarn ska ha kläder på sig på stranden för att det kan sitta pedofiler i buskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, småflickor måste få göra sina gymnastikvideor hur mycket som helst, och springa nakna på stranden. Uppfattar det som två vitt skilda saker med real life och producerat.

   Radera
 3. Flickan ska likna henne som sjunger låten, därför peruken, och trikåfärgen är mer eller mindre standard. Det är nog inte mer komplicerat än så. Det är din kaveri som förstörde och sexualiserade videon åt dig, inte producenterna.

  SvaraRadera
 4. Var hittar jag videon? Måste ju förstås få en åsikt om saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå här: https://www.youtube.com/watch?v=2vjPBrBU-TM

   Radera
 5. Diggar! Men måste tänka lite på saken. Har ju en del färdigpanerad tankar i huvudet. Men sådär spontant tycker jag det skulle funka bättre med blå strumpisar än vit peruk och ett normalt hem. De kala sängarna i första rummet ger tyvärr lite dåliga associationer.

  SvaraRadera