måndag 19 augusti 2013

Trafikförseelser i jämställdhetens namn?

När man står i beråd att korsa den största av de fyra vägar som eleven ska över på sin skolväg, kan man passa på att iaktta bilisternas beteende. De flesta stannar hyggligt och laglydigt för barn och andra människor som står vid övergångsstället. Nu har jag och en annan vuxen i familjen upptäckt att de som låter bli att stanna och bara gasar på till största delen är kvinnor.

Detta bekräftades igen i morse. En bilistkvinna i min egen ålder tyckte att hennes framfart var viktigare än de två ettors som stod med sina cyklar och väntade på att få gå över gatan. När bilister vet att de egentligen borde stanna gasar de dessutom gärna lite extra, som för att snabbt komma ur den pinsamma situationen - så också den här kvinnan.

Nu har jag behov av att dra en slutsats av den här iakttagelsen. Traditionellt skulle man nog påstå att kvinnor är försiktigare i trafiken, men det kullkastas ju av resultatet ovan. Min hypotes är alltså att kvinnor i snedjämställdhetens namn visar att också de kan vara riktiga karlar när de kör.

Kan det vara så? Bilburna kvinnor, känner ni ett vagt jämställdhetsförankrat behov av att visa att ni är män när ni kör?

10 kommentarer:

 1. Nej faktiskt inte. Däremot släpper jag fram skolbarn med överdriven glädje och vinkar hemskt vilseledande och störande åt dom. Typ "mamma, vi såg en galen tant på vägen till skolan. Hon vinkade tills hennes hand lossnade"

  SvaraRadera
 2. Jag vidhåller min teori att kvinnor är de som själva väntar vid övergångsstället tills en bil passerat och går över först sen. Eftersom man värnar om sitt liv och tycker att man nog hinner vänta. Och detta påverkar omedvetet körandet.

  Men jag tycker nog att det är konstigt, speciellt då det gäller barn på väg över.

  SvaraRadera
 3. Jag har gjort precis samma iakttagelse som du. Tänkt blogga om det hur många gånger som helst. Män stannar mycket, mycket oftare än kvinnor.

  SvaraRadera
 4. (på pc går det inte att svara direkt efter kommentaren här i blogger, därför detta 90-talsstuk med klumpsvar)

  Pia, jag önskar mig fler galna tanter som du i trafiken!

  Aha, Situationsdiktaren! Det där är ju något som är lite jobbigt när man själv är kvinan vid ratten: man stannar (som man ju ska) och så VÄGRAR folk gå över. Kanske många känner sig som på en scen när de går över gatan och bilisten sitter där å glor å recenserar ens utseende och gångstil (tror fotgängaren kanske).

  Peppe, ja, visst är det skumt? Blogga om det hördu, det är fler som läser där.  SvaraRadera
 5. Det här illustrerar på många sätt mitt problem överhuvudtaget. Jag vill gärna verka som en man i trafiken, en hemsk tanke att nån skulle tänka "typisk kvinna vid ratten", men sen är jag ändå ganska försiktig och velig och dålig på att fickparkera, det går inte att döljas. Och jag stannar nog för barnen (när jag inte har grym håsis – vilket är ganska ofta). Malin

  SvaraRadera
 6. jag menar: går inte att döljas att jag inte är en coolis, menar NATURLIGTVIS INTE att kvinnor vid ratten ÄR dåliga bilister automatiskt, om ni hänger med. / m.

  SvaraRadera
 7. Jag försöker att jämföra Sverige och Finland så lite jag bara kan (så trött på det ständiga jämförandet) men har svårt att låta bli då det kommer till trafiken. HERREGUD så bilister skiter i fotgängare som vill över vägen i det här landet. På riktigt så kan man gå över en skyddsväg i Sthlm utan att behöva titta upp för att man vet att bilister har den största respekten för övergångsställen och fotgängare. Men icke här. Både kvinnor och män BARA KÖR. Och tom över barn då också. Hemskt! (utbrott slut)

  SvaraRadera
 8. Men visst finns det en lag i Sverige att en bilist måste stanna om någon närmar sig skyddsvägen? Här gäller det bara om någon redan är på väg över, typ.

  SvaraRadera
 9. Någon sa att lagen har ändrat till den samma som i Sverige här i Finland men att den inte följs. Jag har inte kollat upp det här. Även om jag kört mer bil i Finland än i Sverige är jag förundrad över att bilister här bara kör även om det tydligt framgår att du vill gå över vägen, att det tycks vara praxis.

  SvaraRadera
 10. Oj Malin, om jag hette Freud Friman skulle du vara min stjärnpatient!

  Anonym och Anna, ja, hur är det riktigt med lagen där? Borde ta reda på. Men det är stor skillnad på att röra sig som fotgängare i Sverige och i Finland, det är tydligt. Att gå med svenskar i Helsingfors är hemskt, de utgår ju från att bilarna stannar och så stiger de bara ut på gatan och man ba NEEJ.

  Men hej, jag skönjer alltså också en sån där självkänslegrej här. Fotgängaren: "Nej nej, inte ska man nu behöva stanna för mig, jag är bara en sån här trist typ, jag kan vänta, jag har inte bråttom." Osolidariskt! Och om bilen stannar så VÄGRAR finländaren gå över för hela grejen är liksom pinsam.
  Men finländaren förändras i själn när hen sätter sig i biln, eller finländaren slutar då existera som individ och blir en BILIST, alltså en bil, alltså en kung, alltså den som sätter agendan. Så det är bara att köra (vissa scrollar på mobilen samtidigt som de kör över övergångsställen, för de är ju egentligen inte där).

  SvaraRadera