Sylvia bloggar klokt om valdagen och röstande i allmänhet och slutar med det viktigaste: att man ska ta med sina eventuella avkommor till vallokalen så de lär sig grundläggande demokratihygien.
Jag följer Situationsdiktarens exempel och hjälper Sylvia att sprida valknarket, men i samma veva passar jag på att bekänna en inte-så-comme-il-faut-greja, nämligen att jag har en krypande känsla av att det ändå inte ska vara ett självändamål att rösta, för vet folk inte vad de röstar på är det också dåligt. Varje morgon och varje eftermiddag när jag åker metro granskar jag valreklamen och konstaterar att utan hård bakgrundsinformation är det rysk rulett att välja kandidat. Jag är helt säker på att många med rösträtt inte ens klart kan säga var de på ett ungefär står på axeln vänster-höger - de vet säkert vad de tycker i de viktigaste frågorna men kan inte hitta sitt parti eller sin kandidat. Man röstar på en kändis, nån som förespråkar järki käteen-politik, den snyggaste, den folkligaste - och framförallt: på den som verkar vara en vinnare. På vinnarlaget vill ju alla vara.
Dessutom är det mycket förvirrande: alla kandidaterna vill ju tydligen ha ett bättre samhälle. Ingen vill ha ett sämre. Ingen säger: "Jag tycker att barn, åldringar och natur kan fa åt hell om de inte har cash", man säger istället andra saker som låter bättre men som i praktiken kanske betyder samma sak.
För övrigt anser jag att rösträttsåldern på inga villkor bör sänkas.
Det nya året
1 dag sedan
Bra inlägg!
SvaraRaderaSjälv tycker jag rösträttsåldern egentligen borde ligga där vi slutar grundskolan, i dagens läge vid en ålder av 16 år. Grundskolan ska alla barn gå i, där finns en chans att få ut samma info till alla. Grundskola borde ju egentligen lära oss det mesta vi behöver veta. (även om nog vi behöver och de flesta sen vidareutbildar sig. Men det är ju i alla fall tanken med grundskolan.) Sen sprids alla till olika ställen, och det är också varierande hur mycket samhällslära en har på t.ex. ett yrkesinstitut. Sen går det väl också att diskutera om vi borde sluta grundskolan vid en ålder av 18 år (i så fall behöver vi inte sänka rösträttsåldern enligt mig) men jag tror inte det skulle hända.
Nej, apselut inga sänkningar. Minns hur jag röstade i mitt första val som 18-åring. Ett val jag nog kan stå för ännu, men definitivt färgat av mina föräldrar. Och hur många andra röstar inte ännu i den åldern emot sina föräldrar? Bara för att.
SvaraRaderaSen har jag ju jättesvårt att fatta det där med att man vill rösta på det innande laget. Man vill ju vara den där sista rösten som gör att en bra kandidat lyckas komma in. Mot alla odds. Liksom.
Sånt röstande är faktiskt ännu mer mysko i eurovisionssammahang. Men det är ju en annan femma. Och kanske inte lika viktigt.
Sofiamaa, gillar din blogg! Glad att du var och röstade. Skrev en kommentar där men den tycks inte ha publicerats, skumt.
SvaraRaderaHm, jag funderar ännu på det där med att sänka rösträttsåldern, men nä. 16 är för ungt. Jag hade ingen aning om vad jag röstade på när jag fick gå till valurnan för första gången, det var helt bara freestyle. Men så är ju inte alla lika virriga kanske.
Lotta: Önskar att fler tänkte som du om det där med att rösta på "vinnare" eller inte!
Tack och jag gillar din blogg! Märkligt att din kommentar inte publicerades... jag kollade också skräpposten men det fanns inget där.
SvaraRaderaJag är inte riktigt säker på om jag tycker vi ska använda personliga erfarenheter i detta fall. Jag var mer än redo att rösta vid en ålder av 16 och jag var också otroligt frustrerad över att jag inte fick lov till det. Så enligt mina erfarenhet så borde ju "alla" vara redo för att rösta då. Men som sagt, alla är ju inte det.
Men hur ofta har vi (jag antar det inte bara är jag som har dessa människor i min umgängeskrets?) inte hört jämnåriga eller äldre kamrater antingen säga att de inte kommer rösta (för att de är totalt ointresserade av det) eller att de inte vet vem som är vem bland alla partier? Eller så är de bara så trötta på alla politiker och säger saker som "det förändrar ju ändå ingenting att rösta!" Men de får ändå ha en rösträtt, trots att de inte bryr sig.
Så jag tycker det i det här fallet inte handlar om 16-åringarnas möjliga intresse för politik eller inte. Det handlar om när vi som samhälle tycker att ungdomarna ska vara färdiga med grundskolan, skolan där vi lär oss grunderna för samhället.
Poäng där. Men jag är lite paniskt rädd för folk som skriver lite vad som helst på sedeln. Å tredje sidan är det fullt möjligt också för allsköns 45-bastare att kludda lite på random, det är ju liksom inte bara "ungdomen" som freakar ...
SvaraRaderaVisst är det olika bland sextonåringar också. Men om Anna tyckte hon var virrig då hon var sexton, hur var inte resten av sextonåringarna? För Anna är ju i alla fall en tänkande mänska. Och det var hon garanterat redan som sextonåring.
SvaraRaderaMogenhetstest? Valkörkort?