tisdag 4 juni 2013

En upphottad slav?

Jaha, också tänkandet går alltså i cykler. De senaste dagarna har ett tema i denna skalle varit Beyoncé. bläddrar tillbaka i salongen och ser att jag den 18:e juni, för nästan ett år sedan, kollat en Shakiravideo och funnit den full av uppslag.

I söndags råkade jag få syn på en konsert på tv, det var visst någon konsert som skulle vara till förmån för kvinnor på något vis, Beyoncé uppträdde där i tajta shorts. "Det här är komiskt", sa jag högt, men lämnade resten av analysen. Och det var bra, för analysen kom helt gratis redan nästa dag i form av Liv Strömquists och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis vargpodd (avsnittet "Ockupera slottet"). Mot slutet av podden är det som om Liv Strömquist talade fram en serie om Beyoncé, ser fram emot att läsa den också, strålande analys, lyssna helst.

Peppe begåvade mig med en artikel som hävdar att vita medelklassfeminister förminskar Beyoncés betydelse som feministikon och nu fattar man ju att det där slappa "Det här är komiskt" var en helt relevant reaktion. Likaså mina barns fejs när de fick se en skymt av spektaklet. Stora ögon, stor koncentration, slurp in med kittet "svinsnygg kvinnlig superstjärna väljer att åla sig på traditionellt vis". Här finns saker att hämta.

Förutom Beyoncés funktion som feministikon diskuterar vargpodden förresten också den faktiskt mycket skumma bågen från de fattiga kvinnorna som syr för H&M i Bangladesh till superrika superstjärnan B som stirrar med tom blick från reklamskyltarna iklädd bikini som tillverkats för just ingen lön alls under undermåliga förhållanden. "En upphottad slav", som Strömquist och Ringskog Ferrada-Noli sammanfattar det.

Men kolla den här Beyoncévideon, den är verkligen full av uppslag:
5 kommentarer:

 1. Jaha! Jag skrev en fiffig kommentar i morse, men den är inte här? Intressant? Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neej! Den har inte dykt upp här i något skede. Var du en robot när du skrev den? Skriv på nytt, please?

   Radera
 2. När jag tänker på det så tror jag att jag på något sätt ignorerade robottestet och bara klickade bort mig innan det? Jag skrev ungefär att:
  "Svinsnygg kvinnlig superstjärna väljer att åla sig på traditionellt vis", ha ha. Just det! Underliga och intressanta saker som jag tänker på varje dag! Malin

  SvaraRadera
 3. Man kunde kanske också leka med tanken på vad man själv skulle välja att göra om man var svinsnygg kvinnlig superstjärna.

  SvaraRadera
 4. Det är just det, också. Inte en helt oproblematisk tankelek för min del. Jag upptar mig ibland bl.a. med mycket viktiga tankar om vad jag skulle göra om en damtidning skulle vilja göra ett modereportage med mig i huvudrollen, i svindyra, ljuvliga kläder (vilket ju skett med författare på sistone, dock såna som är i lite annan liga än jag förstås!). Nej tack, fantiserar jag att jag skulle säga, för jag är ju seriös. Men ... /Malin

  SvaraRadera