torsdag 13 december 2012

Min farliga tanke

Såg det unga paret i morse igen. De mår så dåligt, de där två. Sega, bleka. Ledset hull. Nedslagna blickar. Hon talar mycket men långsamt. Hon talar om vad hon vill ha, vad man borde köpa. Hurdan mobiltelefon, hurdan jacka. Han talar inte alls, han ser trött ut.

De tar alltid samma metro, ställer sig sedan och väntar på buss nummer 14. Hon stod som en krok idag, slokande, höll en tobak mellan fingrarna men rökte inte. Snart tippar hon över och faller med huvudet i asfalten, tänkte jag.

Jag tänkte: Jag skulle vilja göra dem glada. Om jag skulle säga nånting snällt? Eller bara le lite?
Sen gick jag förbi.
Sen tänkte jag: Hoppas de inte blir gravida.

Förstår ni hur farligt det är att tänka så egentligen. Det är knappt så jag förstår det själv.

6 kommentarer:

 1. Tja. Hörde igår om nån här i stan som fått elva barn. Socialen har tagit allihop, genast efter förlossningen. Hon menar benhårt att hon tänker fortsätta att skaffa barn tills dom henne behålla ett.

  Det är farligare, tycker jag. Fast jag vet vad du menar.

  SvaraRadera
 2. nej, tänker inte att det är så farligt. att få barn är ju inte nödvändigtvis nån välsignelse, kan vara helt tvärtom. tvärtom sku jag vilja påstå, if i may, att det är mer intressant att du tänker dig att tanken att alla kanske inte ska skaffa barn är en farlig tanke, är inte det lite farligt? (lever själv i ett barnlöst äktenskap av eget val så då får man skriva sånt)

  SvaraRadera
 3. det var väl just det hon menade? malin

  SvaraRadera
 4. Alltså hjälp, Karin.
  Det ÄR farligare.
  Och efter att jag ifrågasatte den farliga tanken har jag tagit den till heders igen, ifrågasatt den igen, och sen igen tagit den till heders - alltså, man vill ju inte vara dumsnäll men inte heller leka gud.

  Hej elaka du, uttryckte mig kanske otydligt, precis som Malin säger var det exakt så jag menade. Dvs det är farligt att gå omring och tro att man vet vem som kan ha barn och vem som inte kan ha barn. Man vet ju INGET om andra människor. Särskilt inte om människor man ser på stan.
  Just de här människorna råkade jag förresten se en eftermiddag. Hon stod igen som en grå krok men han var betydligt mer aggro än på morgnarna. Och de höll på och fixade hela tiden, ringde och messade och hade sig.
  Mvh, spionen.

  SvaraRadera
 5. mhm, nu vet jag inte tillslut vem som var otydlig och vem som var tydlig, men jag tycker alltså att det inte är så farligt, jag tycker bra att man kan tänka om andra att "huj, de där kanske kunde låta bli att skaffa barn". men kanske det är enklare att tänka så om man själv har beslutat det samma om sig själv. kanske det ger nånsorts licens som andra inte har, vet inte.

  SvaraRadera
 6. License to diss!
  Det finns såna.

  SvaraRadera