I dagens Hbl skriver Elli Flén under vinjetten I dag om sin väninna som väntar barn i Helsingfors och som inte får nån vettig gravidrådgivning. Väninnan - som tycks ha haft en hemsk otur och hamnat mellan alla stolar - är gravid i sjätte månaden och har besökt rådgivningen bara två gånger hittills. Hon har fått bristfällig och direkt felaktig information. "Helsingforsmammorna får verkligen usel valuta för skattepengarna", avslutar Elli Flén sin kolumn, för tidigare har hon nämnt hälsovårdaren* i Munsala som varit "lugn, snäll och sansad" och som lotsat Flén genom graviditeten på ett utmärkt sätt.
Eftersom jag - och min man som pappa för den delen, och barnen som föddes också - har fått ett otroligt fint bemötande på en rådgivning just i Helsingfors, blev jag ganska upprörd när jag läste Fléns text. Jag tänkte på vår egen hälsovårdare och på de av hennes kollegor som också är lugna, snälla, professionella, tar sig tid, engagerar sig, tar reda på, finns till för en, alltid ringer upp samma dag om de inte kunnat ta ens samtal, alltid är ens vän och på ens sida. Jag vill inte att vår hälsovårdare och andra som är som hon ska få denna slev med skit över sig. De gör ett viktigt jobb och de gör det bra, jag ville skriva en insändare till Hbl och justera Fléns uppfattning.
Men så kom jag på att jag tycker hjärtligt illa om när nån dissar en annans katt på bordet. Det vill säga: det Flén skriver om är säkert ett problem, kanske är det särskilt stort i Helsingfors, jag vet inte. Min familj kanske bara haft en sagolik tur? Jag menar, som på möten på jobbet: nån säger att detta är ett problem och så säger nån annan att nää vadå, detta är inget problem för mig personligen, och så rinner hela saken ut i sanden och den som påtalat problemet får stå med gnällspikshatten. Bättre då vara tyst en liten stund och låta de engagerade parterna diskutera och sedan tala. Tänkte jag.
Fast jag gillar ändå inte att vår hälsovårdare kanske läst sin Husis idag och fått sitt arbete svartmålat. Och för övrigt tror jag att det också i mindre städer finns bättre och sämre rådgivning.
*Här i Finland sköts rådgivningen av hälsovårdare, inte av barnmorskor som i Sverige.